Αντιδρούν οι Βρετανοί τουρίστες στον αυξημένο φόρο στη Μαγιόρκα

11-05-18 | ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους Βρετανούς τουρίστες ο διπλασιασμός του τουριστικού φόρου στα ξενοδοχεία της Μαγιόρκα, ο οποίος φθάνει τις 50 λίρες με την άφιξη στο ξενοδοχείο.

Γκρουπ τουριστών φέρεται να αρνήθηκε να καταβάλλει το ποσό, καθώς δήλωσε άγνοια για την αύξηση του φόρου, η οποία ισχύει από την 1η Μαϊου (μέχρι 31 Οκτωβρίου). Ο φόρος μειώνεται στο μισό τη χαμηλή σεζόν ενώ την υψηλή σεζόν μειώνεται κατά 50% για την 9η διανυκτέρευση και μετά.

Για διαμονή 7 διανυκτερεύσεων ενός ζευγαριού σε πεντάστερο ξενοδοχείο ο φόρος ανέρχεται σε 56 ευρώ έναντι 28 ευρώ που ίσχυε πριν το διπλασιασμό. Ο φόρος είθισται να εισπράττεται από τους τουρίστες στη ρεσεψιόν, με την άφιξη στο ξενοδοχείο.

Οι ξενοδόχοι κατηγορούν την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων για ελλιπή ενημέρωση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει έσοδα άνω των 120 εκατ. ευρώ αυτή τη χρονιά μετά την αύξηση του φόρου.

Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, οι τουρίστες που καταφθάνουν τα ξενοδοχεία της Μαγιόρκα και της Ίμπιζας σοκάρονται από την αύξηση, η οποία αντιστοιχεί σε 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε πεντάστερο ξενοδοχείο, σε 3 ευρώ σε τετράστερο και σε 2 ευρώ στα υπόλοιπα χαμηλής κατηγορίας.

Ορισμένοι τουρίστες δεν πληρώνουν τον φόρο

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Πάλμα, Javier Vich, επιβεβαιώνει την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια των τουριστών καθώς και την έλλειψη πληροφόρησής τους, με αποτέλεσμα οι ρεσεψιονίστ και οι διευθυντές των ξενοδοχείων να αναγκάζονται να τους δίνουν εξηγήσεις για τις αλλαγές. Πολλοί επαναλαμβανόμενοι πελάτες, μάλιστα, όπως είπε, αδυνατούν να κατανοήσουν το λόγο αύξησης του φόρου.

Αναφέρθηκε δε σε περιστατικό αγανακτισμένων Βρετανών οι οποίοι αρνήθηκαν να καταβάλλουν το φόρο, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το ξενοδοχείο.

Μάλιστα, μερικοί από τους τουρίστες που κατέβαλλαν το φόρο, βρήκαν ασύμφορο το κόστος διαμονής και δήλωσαν ότι θα εξέταζαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους σε άλλο προορισμό. 

Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα εάν υπολογισθούν οι τιμές σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, τόνισε.

Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που τον αυξημένο τουριστικό φόρο θα κληθούν να καταβάλλουν και οι επιβάτες κρουαζιέρας.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»