Διάσκεψη κορυφής: Πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί ο υπερ-τουρισμός

08-11-17 | ΚΟΣΜΟΣ

Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να δράσει τώρα για την αντιμετώπιση του υπερ-τουρισμού, τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ.Ταλέμπ Ριφάι, μιλώντας στη διάσκεψη κορυφής με 60 υπουργούς Τουρισμού και ηγέτες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας σην έκθεση World Travel Market του Λονδίνου.

Ο κ.Ριφάι ανέφερε ότι υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες κατά του υπερ-τοουρισμού το 2017, με συνθήματα όπως "οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους" και "οι τουρίστες είναι τρομοκράτες". Απευθυνόμενος στους συνέδρους επισήμανε: "Αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης. πρέπει να λάβουμε αποφάσεις τώρα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε κοινότητες τριών αστέρων. Οι θέσεις εργασίας και η φιλανθρωπία δεν είναι αρκετές - πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις δραστηριότητες των επισκεπτών, να μειώσουμε την εποχικότητα και να ευαισθητοποιήσουμε τους προορισμούς που κινούνται με λιγότερο εντατικούς ρυθμούς".

Σε προορισμούς όπως η Βαρκελώνη, η Βενετία και το Άμστερνταμ, που έχουν υπερ-τουρισμό, αναφέρθηκε ως πηγή του προβλήματος η Airbnb, ωστόσο, ο επικεφαλής της πλατφόρμας στη Ευρώπη Patrick Robinson υπερασπίστηκε την εταιρεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 69% των πελατών της στο Άμστερνταμ δεν βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Η Gloria Guevara, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) δήλωσε ότι είναι σημαντικό να τονιστούν τα οφέλη του τουρισμού στις τοπικές κοινότητες.

Είπε ότι η Βαρκελώνη, για παράδειγμα, είχε ένα υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας και ανεργίας πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ το Μαϊάμι είναι ένα καλό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε καθώς έχει αναπτύξει αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των επιβατών κρουαζιέρας.

Ο πρόεδρος της Silversea Cruises, Manfredi Lefebvre d'Ovidio, υπερασπίστηκε τον ρόλο της εταιρείας του στη Βενετία, λέγοντας ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας προσφέρουν πολύτιμους τουρίστες χωρίς την ανάγκη κατασκευής νέων ξενοδοχείων και αφήνουν περισσότερα οφέλη από τους ημερήσιους ταξιδιώτες που φτάνουν με αυτοκίνητο και φέρνουν μαζί τους σάντουιτς. Επισήμανε επίσης τα νησιά Γκαλαπάγκος ως τον καλύτερο προορισμό για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, καθώς έχει αυστηρά όρια στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Ο κ.Rifai ανέφερε ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις τοπικές οικονομίες, προσφέροντας κουπόνια στους επιβάτες που θα ανταλλάσσονται για γεύματα σε τοπικά εστιατόρια ή επισκέψεις σε αξιοθέατα.

Στη διάσκεψη αναφέρθηκαν ακόμη τα παραδείγματα της Ελλάδας που προσπαθεί να αναπτύξει τον τουρισμό και τους χειμερινούς μήνες και το Μεξικό, το οποίο, μέσα από το πρόγραμμα ¨μαγικές πόλεις" προωθεί  λιγότερο γνωστά πολιτιστικά αξιοθέατα.

Οι εκπρόσωποι από το Intercontinental Hotels Group και το Carlson Rezidor Hotel Group ανέφεραν ότι οι υπεύθυνες τουριστικές πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών αντιλήψεων - όπως η κατάρτιση των ντόπιων σε δεξιότητες φιλοξενίας. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία, πάντως, ανησυχεί βαθύτατα για την έλλειψη ρυθμίσεων στις μισθώσεις της Airbnb, ζητώντας ισότιμους όρους ανατγωνισμού.

 

διαβάστε ακόμα

Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών