Ισπανικός τουρισμός: Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος στις Βαλεαρίδες Νήσους το 2018 - Σοκ στους επιχειρηματίες

04-09-17 | ΚΟΣΜΟΣ

Διπλάσιο τουριστικό φόρο θα καταβάλλουν οι τουρίστες που επισκέπτονται τις Βαλεαρίδες Νήσους, συμπεριλαμβανομένης της Μαγιόρκα και της Ίμπιζα, το 2018, σύμφωνα με απόφαση που αναοίνωσε η περιφερειακή διοίκηση των νησιών.

Ο νέος νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, προβλέπει τουριστικό φόρο 4 ευρώ ανά επισκέπτη και ανά ημέρα διαμονής στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατά την υψηλή περίοδο, από την 1η Μαίου έως τις 31 Οκτωβρίου, και 3 ευρώ στα 4 αστέρων και τριών αστέρων superior. Στη χαμηλή περίοδο ο φόρος θα είναι μειωμένος κατά 50% (επί των νέων χρεώσεων).

Στα υπόλοιπα ξενοδοχειακά καταλύματα ο φόρος θα φτάνει τα 2 ευρώ ανά ημέρα, ενώ στα κάμπινγκ και τους ξενώνες ο φόρος θα είναι ένα ευρώ την ημέρα. Διπλάσιος θα είναι ο φόρος και στους παραθεριστές που διαμένουν σε τουριστικά διαμερίσματα.

Η τοπική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να χρεώνει τουριστικό φόρο στους επιβάτες ηλικίας άνω των 16 ετών στα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στα λιμάνια των Βαλεαρίδων Νήσων ανέξάρτητα από το χρόνο παραμονής του πλοίου- μέχρι τώρα η χρέωση υπήρχε μετά από τις 12 ώρες παραμονής. Το τέλος θα είναι 2 ευρώ και εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Μελετάται ακόμη η καταβολή πρόσθετου φόρου στην ενοικίαση αυτοκινήτων. Τέλος, ο ΦΠΑ αυξάνεται σε όλες τις τιμές κατά 10%.

Συνολικά με τον διπλασιασμό των φόρων η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων προσδοκά ότι θα έχει έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Ο περιφερειακός υπουργός Τουρισμού Biel Barcelo χαρακτήρισε την αύξηση «δικαιολογημένη» και δήλωσε ότι ο τουριστικός φόρος που εισήχθη το περασμένο καλοκαίρι και τα χρήματα που αντλήθηκαν συνέβαλαν στην αντιστροφή των επιπτώσεων από την εισροή εκατομμυρίων τουριστών στις Βαλεαριδες Νήσους. 

Οι επιχειρηματίες των νησιών, ωστόσο, χαρακτήρισαν την απόφαση ως «καταστροφή», τονίζοντας ότι θα επηρεάσει δραματικά την ανταγωνιστικότητα του προορισμού, προειδοποιώντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ένας σημαντικός αριθμός τουριστών να σταματήσει να πηγαίνει στη Μαγιόρκα και τα υπόλοιπα νησιά όλο το χρόνο και όχι μόνο την υψηλή περίοδο.

Την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα΄έχει ο διπλασιασμός του τουριστικού φόρου στη ζήτηση για τις Βαλεαρίδες Νήσους διατυπώνουν και οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ. Ο διευθύνων σύμβουλος του Thomas Cook, Peter Fankhauser, έκανε έκκληση να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ ποιότητας και τιμής, ενώ ο ιδιοκτήτης του Alltours, Willi Verhuven, προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες στη ζήτηση. Υπάρχει ο κίνδυνος, είπε, πολλοί πελάτες της Μαγιορκα να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το νησί και να επιλέξουν άλλους προορισμούς. Ο ίδιος αναμένει μια σημαντική μείωση του αριθμού των πελατών, εάν δεν αλλάξει κάτι και ο φόρος διπλασιαστεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Μαγιόρκα, Inma de Benito, χαρακτήρισε την απόφαση «άθλια», εκφράζοντας το φόβο του ότι ο διπλασιαμσός του τουριστικού φόρου θα αποτρέψει μεγάλους αριθμούς τουριστών να επισκεφτούν το νησί.

 

 

.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός