ΕΤΟΑ: Το Brexit μπορεί να πλήξει την παραγωγικότητα στον τουρισμό

18-08-17 | ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλα προβλήματα παραγωγικότητας εκτιμούν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν μετά την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ το 80% των επιχειρήσεων στη Βρετανία που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, εάν συναντήσουν εμπόδια στην απασχόληση εργαζομένων από την ΕΕ.

Οι επιχειρήσεις εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι πιθανή μείωση του προσωπικού τους από την Ευρώπη μετά το Brexit, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πιο παραγωγικό και αντιπροσωπεύει το 1 τρίτο του προσωπικού, θα ρίξει τις επιδόσεις του κλάδου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας της ευρωπαϊκής ένωσης τoυρισμού, ΕΤΟΑ, σε 100 εταιρίες-μέλη της στη Βρετανία οι οποίες απασχολούν 35.000 εργαζόμενους, που διεξήχθη με σκοπό να αναδείξει τον αντίκτυπο πιθανών περιορισμών στην απασχόληση μη Βρετανών ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit.

Aπό το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, περίπου το 1 τρίτο ανηκει στην κατηγορία μη Βρετανών ευρωπαίων πολιτών και το 80% των εταιριών εκτιμά ότι θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να αντικαταστήσει αυτούς τους εργαζομένους με Βρετανούς.

Ηδη, μόνο το 16% των βρετανικών τουριστικών επιχειρήσεων έχει δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό Tier 2 visa ο οποίος απαιτείται για την απασχόληση εργαζομένων εκτός της ΕΕ. Οι περισσότερες προτιμούν να αναπληρώνουν τα κενά θέσεων στο εργατικό δυναμικό της Βρετανίας με άτομα από την ΕΕ, καθώς, μέχρι σήμερα, δεν αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια στην απασχόλησή τους.

Επιπλέον, εφόσον οι δεξιότητες της γλώσσας είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις αγοραπωλησίες με την κεντρική Ευρώπη, τα μέλη της ΕΤΟΑ θα χρειασθούν στελέχη που μιλούν πολλές γλώσσες και ενδιαφέρονται να εργασθούν στο Ην. Βασίλειο. Μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόλις το 30% του προσωπικού τους, όμως το αντικείμενο εργασίας του υπόλοιπου 70% εξαρτάται από τα δικά τους καθήκοντα.

Η απόκτηση τέτοιων δεξιοτήτων είναι δύσκολη εντός Ην. Βασιλείου και οι ευρωπαίοι έχουν αποδείξει ότι είναι πρόθυμοι να ταξιδεύουν σε μακρινές αποστάσεις για να εργασθούν και να προσαρμοσθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αποτελούν το πιο παραγωγικό μέρος του εργατικού δυναμικού στον τουριστικό κλάδο στη Βρετανία. Για το λόγο αυτό, εκτιμά η ΕΤΟΑ, ο περιορισμός τους θα πλήξει την παραγωγικότητα των βρετανικών επιχειρήσεων στον τουρισμό.

Χιλιάδες Βρετανοί εργάζονται σε όλη την Ευρώπη για λογαριασμό βρετανών τουρ οπερέιτορ, και αυτή η ελευθερία πρέπει να είναι ανάμεσα στους στόχους της συμφωνίας για Brexit, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΟΑ, Tom Jenkins.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»