Φορείς προς Γιούνκερ: Ο ευρωπαϊκός τουρισμός χρειάζεται νέο στρατηγικό πλάνο

28-07-17 | ΚΟΣΜΟΣ

40 Ευρωβουλευτές, περισσότερα από 70 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τουρισμού ζητούν με ανοικτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, την κατάρτιση αναλυτικής στρατηγικής για την υποστήριξη του τουρισμού, με αφορμή την κατάργηση των χρεώσεων roaming εντός ΕΕ.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι ο τουρισμός συχνά αναζωογονεί τις ερημικές και τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, ιδιαίτερα τις αγροτικές, ενώ συμβάλλει στη δημιουργία της αίσθησης περηφάνειας στους ευρωπαίους πολίτες και προωθεί την αμοιβαία κατανόηση εντός της ΕΕ με πολυάριθμα οφέλη για τους ευρωπαίους που ταξιδεύουν εντός της περιοχής (π.χ. κατάργηση χρεώσεων roaming, πρόσβαση ως ευρωπαίος πολίτης, διασυνοριακά καταναλωτικά δικαιώματα, σύστημα υγείας και ψώνια χωρίς δασμούς με ενιαίο νόμισμα εντός ευρωζώνης).

Ωστόσο, ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως οι αυξανόμενες διαφορές στις επενδύσεις, η γραφειοκρατία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ανάγκη ευθυγράμμισης του κλάδου με ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους καθώς και με την ψηφιοποίηση, η εντεινόμενη κρίση στην έλλειψη δεξιοτήτων, η ασφάλεια και ζητήματα μάρκετινγκ που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ο σκληρός ανταγωνισμός από νέες μη ευρωπαϊκές αγορές.

Οι προκλήσεις αυτές, επισημαίνεται στην επιστολή, δε μπορούν να αντιμετωπισθούν σε εθνικό και μόνο επίπεδο, επομένως κρίνεται αναγκαία η πολιτική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκή επίπεδο για να διασφαλισθεί η θέση της Ευρώπης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού στον κόσμο και να συνεχίσουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το τέλος στις χρεώσεις roaming είναι απλώς η αρχή, και τώρα χρειάζεται μια πολυετής τουριστική στρατηγική για την ΕΕ. 

Έχει έρθει η ώρα που η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της στη στήριξη της βιομηχανίας, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντας στην οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ο τουρισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κινητήρας βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, δημιουργώντας το 10% του ΑΕΠ στην ΕΕ και προσφέροντας εργασία σε έως και 15% του πληθυσμού της, σε εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο