Αυστρία: Απαγορεύθηκαν οι ρήτρες χαμηλότερης τιμής στα συμβόλαια ξενοδοχείων με OTA

07-12-16 | ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την απαγόρευση των ρητρών ισοτιμίας σε συμβόλαια ξενοδοχείων με online τουριστικά πρακτορεία (OTA) στη Γερμανία και τη Γαλλία, η Αυστρία αποτελεί την τρίτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει τέτοιες ρήτρες.

Στη Γαλλία, εκτός από το περυσινό νομοσχέδιο Macron, οι ρήτρες που σχετίζονται με συγκεκριμένες πρακτικές αξιολόγησης καθώς και περιορισμοι που επιβάλλονται στην απευθείας επικοινωνία των ξενοδοχείων με τους επισκέπτες σε συμβόλαια με την Booking.com, κηρύσσονται τώρα άκυροι.

Στις 9 Νοεμβρίου, το Αυστριακό Εθνικό Συμβούλιο υιοθέτησε μια τροπολογία στην αυστριακή νομοθεσία που αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, στην οποία κηρύσσεται αθέμιτη πρακτική η επιβολή ρήτρας καλύτερης τιμής και καλύτερων προϋποθέσεων σε συμβόλαια ανάμεσα σε ξενοδοχεία και online τουριστικά πρακτορεία.

Μετά τους γερμανούς και τους γάλλους ξενοδόχους, οι Αυστριακοί θα μπορούν με τη σειρά τους και πάλι να προσφέρους τις υπηρεσίες τους με δικές τους τιμές και προϋποθέσεις στα κανάλια διανομής τους. Η απαγόρευση προβλέπεται επίσης και στο εθνικό δίκαιο περί ενδεικτικής τιμής, απαγορεύοντας τον περιορισμό από ρήτρες ισοτιμίας στην τιμή και προσφέροντας ελευθερία στον πάροχο φιλοξενίας.

Στις 29 Νοεμβρίου, το Δικαστήριο Εμπορίου του Παρισιού επέβαλλε τους όρους του νόμου Macron που υιοθέτησε η Γαλλία τον Αύγουστο του 2015 και απαγόρευε τις ρήτρες ισοτιμίας. Κήρυττε δε άκυρες τις ρήτρες σε συμβόλαια ξενοδοχείων με την Booking.com που αφορούσαν την κατάταξη (βασίζονταν στο επίπεδο προμήθειας και ταχύτητας πληρωμών). Πράγματι, δινόταν έμφαση στο γεγονός οτι η κατάταξη η οποία θα έπρεπε να καθοδηγείται από κριτήρια ποιότητας, στην πραγματικότητα διαμορφωνόταν από οικονομικά κριτήρια χωρίς να ενημερώνονται οι πελάτες. 

Οι ρήτρες που δεν επέτρεπαν στους ξενοδόχους να έχουν απευθείας επικοινωνία με τους επισκέπτες τους κηρύσσονται επίσης άκυρες από την τρέχουσα απόφαση.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ