H παρουσίαση του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) στον Γαστρονομικό Τουρισμό πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη, στη βάση του Οργανισμού. Το φόρουμ θα διεξαχθεί στο Σαν Σεμπαστιαν της Ισπανίας στις 8 και 9 Μαϊου 2017.
Το φόρουμ διοργανώνει ο ΠΟΤ σε συνεργασία με το Κέντρο Βασκικής Γαστρονομίας, που είναι μέλος του, και αποτελεί τμήμα των δραστηριοτήτων του Δικτύου Γαστρονομίας του ΠΟΤ.
Η τρίτη έκδοση θα είναι αφιερωμένη στη σύνδεση μεταξύ γαστρονομικού τουρισμού και αειφορίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη 2017.
Το πρώτο Φόρουμ το 2015 διεξήχθη στο Σαν Σεμπάστιαν, το δεύτερο το 2016 στη Λίμα και κάθε 2 χρόνια θα επανέρχεται στο Σαν Σεμπάστιαν.
Η σχέση μεταξύ φαγητού και πολιτισμού έχει αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για τους ταξιδιώτες, αλλά και μεγάλο καταλύτη για τον βιώσιμο τουρισμό καθώς ο γαστρονομικός τουρισμός αναδεικνύει τα πιο αυθεντικά χαρακτηριστικά κάθε προορισμού, δήλωσε ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Ταλέμπ Ριφάι.
Το 2015 8,4 εκατ. διεθνείς τουρίστες, δηλαδή το 12,3% του συνόλου των τουριστών, είχαν κάποιου είδους δραστηριότητα που συνδέεται με τη γαστρονομία.
Στο πλαίσιο του φόρουμ, ειδικοί από τον γαστρονομικό τουρισμό θα συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις και θα παρουσιάσουν case studies και καινοτόμα προϊόντα. Τα θέματα συζήτησης θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων, τις επιτυχημένες δημόσιες πολιτικές και τα οφέλη του γαστρονομικού τουρισμού.
Οι παρουσιάσεις από τα πάνελ συζητήσεων θα συμπληρωθούν από τις συνεδρίες εργασίας, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητες να αλληλεπιδράσουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους.
Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του φόρουμ, ευρύ φάσμα εκδηλώσεων θα διεξαχθούν σε ποικίλους γαστρονομικούς κόμβους.
Επίσης, με αφορμή το Φόρουμ, ο ΠΟΤ θα δημοσιεύσει τον δεύτερο τόμο της Παγκόσμια Έκθεσης για τον Γαστρονομικό Τουρισμό, όπου θα αναλύονται οι τρέχουσες τάσεις στο γαστρονομικό τουρισμό και οι μεθοδολογίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη προϊόντος.