Εναλλακτικός Τουρισμός στη Μαγνησία και το Πήλιο

13-12-16 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου με θέμα τον Εναλλακτικό Τουρισμό, που διεξήχθη το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Βόλο και στο Πήλιο.

Το συνέδριο διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας ,το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct  Θεσσαλίας  ,η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, ο 2/βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας , με τη στήριξη και  την αμέριστη  συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Το Συνέδριο είχε σκοπό να αναδείξει τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα τη Μαγνησία και το Πήλιο , ως έναν αγαπημένο προορισμό Εναλλακτικού και ποιοτικού τουρισμού, υψηλών προδιαγραφών, αφού υπάρχουν όλες οι δυνατότητες γι' αυτό, μέσα όμως από συγκεκριμένες πολιτικές.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιελάμβαναν εξαιρετικές   εισηγήσεις, όπως για το 

1.Branding τόπου, τις πολιτικές ανάδειξης προορισμού,

2. δικτυώσεις Φορέων και τουριστικά πακέτα, 

3. χρηματοδοτικά εργαλεία και 

4. παρουσίαση για τον υπάρχοντα  εναλλακτικό τουρισμό στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία.

Στο Συνέδριο, που διεξήχθη καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου (από τις 10.00 π.μ-21.00 μ.μ. ) και την έναρξή του κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός , κλήθηκαν και συμμετείχαν  όλοι οι ενδιαφερόμενοι ή εμπλεκόμενοι  με τον Εναλλακτικό Τουρισμό ,από την Μαγνησία ,αλλά και όλη τη Θεσσαλία (Ξενοδόχοι , εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού, Φορείς ,Σύλλογοι, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, νέοι  επιχειρηματίες, μουσεία  κ.ά.)   και έλαβαν μέρος ενεργά σε αυτό , είτε παρουσιάζοντας τις δράσεις τους ,είτε συμμετέχοντας στη διαμόρφωση πολιτικών για την επόμενη μέρα , μέσα από τις παρεμβάσεις τους στο Συνέδριο.

Σημαντικοί ομιλητές, άνθρωποι της επιστήμης, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, γνώστες της παγκόσμιας αγοράς συμμετείχαν παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης του Εναλλακτικού Τουρισμού ,ως ανερχόμενης δύναμης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Μερικές από τις προτάσεις ήταν η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καταδυτικών πάρκων, ανάπτυξη πολλών ειδών εναλλακτικού τουρισμού, προσβασιμότητα των ΑμΕΑ, έργα υποδομής, τουρισμός εμπειριών, δικτυώσεις φορέων και δημιουργία τουριστικών πακέτων, Branding Τόπου, παγκόσμιες πιστοποιήσεις προορισμών, Leader ,ΠΕΠ Θεσσαλίας, Χρηματοδοτικά Εργαλεία, κοινωνική οικονομία, αγροτουρισμός, γαστρονομία, πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, αεροπορικός τουρισμόςκαι αεροπεριηγήσεις, δραστηριότητες στο βουνό και τη Θάλασσα ,καλές πρακτικές ,θεματικά μουσεία  κ.ά., ενώ οι συναντήσεις και οι δικτυώσεις θα συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον με στοχευμένες συναντήσεις και συνεργασίες μεταξύ των Φορέων που συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου. 

Οι σύνεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού, που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία στο ειδικό STAND που είχε στηθεί ειδικά γι΄αυτούς   και να γνωρίσουν τα μοναδικά τοπικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και ντόπιους παραγωγούς, οι οποίοι πρόσφεραν τα προϊόντα τους στους συνέδρους.

Σημαντικοί  εισηγητές (πανεπιστήμιο ,άνθρωποι του τουρισμού, ειδικοί στην προώθηση τουριστικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, θεσμικοί παράγοντες και πολύπειροι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών) παρουσίασαν  τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς στον δυναμικό τομέα του Εναλλακτικού Τουρισμού.

Στο Συνέδριο, την οργανωτική ευθύνη του οποίου είχε το Δίκτυο 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ", πέρα από την σε βάθος εξέταση των σοβαρών θεμάτων  που αφορούν την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία (Branding τόπου, δικτυώσεις φορέων -τουριστικά πακέτα , χρηματοδοτικά εργαλεία -ΠΕΠ-Leader κ.ά.) , το πιο σημαντικό ήταν ότι το απόγευμα της 1ης μέρας του Συνεδρίου ,διοργανώθηκαν εξαιρετικές στρογγυλές τράπεζες συμβουλευτικής -Workshops , στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 100 ενδιαφερόμενοι ,όπου  αναλύθηκαν σε βάθος από ειδικούς επιστήμονες στον κάθε τομέα , θέματα που αφορούσαν τη δημιουργία δικτύων φορέων και τουριστικών πακέτων (συντονιστής Κ. Λεβέντης-ΞΕΕ) , χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων στον τουρισμό ( Συντονιστής Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου και Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας), η κοινωνική οικονομία στον τουρισμό (Συντονιστής ο δημοσιογράφος Δ. Μιχαηλίδης) και τέλος συζητήθηκε η δικτύωση των ορειβατικών συλλόγων της Θεσσαλίας (Συντονιστής Κ. Σκριάπας). .

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού  - εκδηλώσεις

Επίσης, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Βουνού  ( Κυριακή 11 Δεκ. 2016) ,διοργανώθηκαν στα πλαίσια του Συνεδρίου , δράσεις στο βουνό ,σε συνεργασία με εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού και άλλους συλλογικούς Φορείς , προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίσουν τη μαγεία του "Βουνού των Κενταύρων".

Για παράδειγμα όλοι οι φίλοι του βουνού, την Κυριακή 11/12 /2016  θα έχουν την ευκαιρία για  :

1. Μηλιές :Ορεινή ιππασία στον Ιππικό Όμιλο Μηλεών-ΙΦΟΜ Τηλέφ. 6981-176160 

2. K. Νερά: Πεζοπορία-ξεναγήσεις-_ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ Κ. ΝΕΡΑ-ΜΗΛΙΕΣ-Κ. ΝΕΡΑ Τηλέφ. 6974-122694 

3. Ζαγορά:Πεζοπορικός γύρος Ζαγοράς από τον Φυσιολατρικό Όμιλο  "ΠΑΝ"  Τηλέφ. 6974539376 

4.  Πορταριά  : Γαστρονομία στο "Βουνό των Κενταύρων",Πορταριά- Αγρόκτημα "Καραΐσκου Τηλέφ. 6972-405836  

5. Α. Γατζέα:Επίσκεψη  το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού-Τηλέφ. 6972-003669  

5. Πορταριά -ορεινή ποδηλασία Τηλέφ. 6982-099620 

7. Πορταριά :τοξοβολία στην Πορταριά Τηλέφ. 6940-833808 

 8.Τοπικά προϊόντα -Γαστρονομία :Γυναικείος Συν/σμός "Εσπερίδες" Τηλέφ. 6977-606904  

9. Επισκέψιμα Οινοποιεία:"ΠΑΤΙΣΤΗΣ"-Καμάρα Αργαλαστής  Thl;ef¨6948-585216-17 

10. Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας -ΚΕΜΕΒΟ -Κανάλια Τηλέφ.:6977-334733

11 .Μουσείο Κερασιάς  6973-886471

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, o Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Καθηγητής κ. Σπύρου Αλεξίου ,ο κ. Καραχρήστος Γεώργιος -Υπεύθυνος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μετεώρων κ. Κ. Ράντος.

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη