Αδελφοποίηση Λουτρακίου και Μήλου με πόλεις του εξωτερικού για τον ιαματικό τουρισμό

21-01-15 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

To Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων  αποφάσισε την αδελφοποίηση του Δήμου με τον Δήμο Μήλου, με Σκανδιναβικές πόλεις (Δανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας) και με πόλεις των Κάτω Χωρών, της Εσθονίας και της Λετονίας για την παροχή στους δημότες τους υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού (θερμαλισμού) στα πλαίσια της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η πόλη του Λουτρακίου αποτελεί την κοιτίδα του Θερμαλισμού στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων με την ονομασία της ως «Θέρμες» από την ύπαρξη των θερμών λουτρών στις ιαματικές πηγές με προστάτη την Θεά Αρτέμιδα. Έκτοτε έχει την παγκόσμια αναγνώριση για λουτροθεραπεία που ενδείκνυται στην αντιμετώπιση νοσημάτων μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος καθώς και δερματοπάθειες. Το Loutraki Thermal Spa αποτελεί μία άρτια οργανωμένη μονάδα θερμαλισμού που συναγωνίζεται επάξια ανάλογες Ευρωπαϊκές Μονάδες ευεξίας.

Επίσης στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ηλιοφάνεια για 300 ημέρες περίπου το χρόνο και ήπιο κλίμα, η δε πόλη του Λουτρακίου ευρίσκεται στο κέντρο των αποστάσεων για τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς, 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα, με άμεση προσβασιμότητα στα σημαντικά μνημεία της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας και με άρτιο συγκοινωνιακό δίκτυο.

Αν στα ανωτέρω προστεθεί η δυναμικότητα σε ξενοδοχειακές κλίνες και λοιπό τουριστικό εξοπλισμό της πόλης μας αλλά και της μείζονος περιοχής καταφανώς είναι επιλέξιμη ως η καταλληλότερη για την πρωτοπορία της οργάνωσης διεθνούς δικτύου πόλεων με σκοπό τη διεθνή συνεργασία για το θερμαλισμό.

Πρόσφατα η Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων (Ε.Π.Ι.Φ.Π.) γνωμοδότησε ομόφωνα για την αναγνώριση του φυσικού πόρου «νερό υδρογεώτρησης Ι-ΙΑΜ-1 περιοχής Λουτρακίου Περαχώρας» ως ιαματικού.

Το Ηφαίστειο στο Σουσάκι ανήκει στο ίδιο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια στα Μέθανα, Αίγινα, Πόρο, Νίσυρο και Σαντορίνη. Το στοιχείο που το ξεχωρίζει από τα άλλα ηφαίστεια είναι δεν έχει κρατήρα ή καλντέρα, αλλά δεκάδες τρύπες από τις οποίες εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα και θείο.

Ενδείκνυται η περιοχή του ηφαιστείου για την εναλλακτική μορφή θεραπείας της εισπνοθεραπείας με άριστη ευεργετική δράση.

Σε ότι αφορά τις ιαματικές πηγές της Μήλου είναι γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη.

Το κράτος αναγνώρισε την ιαματική ιδιότητα των λουτρών της Μήλου και ανακήρυξε:

α) Λουτρά Αλυκής, την χλωριονατριούχο πηγή με θερμοκρασία 30ο Κελσίου στο μυχό του κολπολιμένα της Μήλου. Τριακόσια μέτρα από την παραλία υπάρχει το σπήλαιο με νερό και λάσπη θερμοκρασίας 28ο.

β) Λουτρά Αδάμαντα: Στην παραλιακή περιοχή (τα σημερινά ανακαινισμένα λουτρά) υπάρχει αρχαίο σπήλαιο στο ύψος της θαλάσσης βάθους 15 μέτρων με προθάλαμο

4 μέτρων, πλάτους 3μ. και ύψους περίπου 3μ. Το χλωριονατριούχο νερό που

αναβλύζει έχει θερμοκρασία 39ο – 41ο Κελσίου.

γ) Αερόλουτρο Προβατά. Στο λοφίσκο (60-70μ) υψόμετρο αναδύονται υδρατμοί οι

οποίοι και εχρησιμοποιήθησαν για ατμόλουτρα.

δ) Υπάρχουν άλλοι διάσπαρτοι χώροι αναβλύσεων και υδροθεραπείας π.χ. τη θειούχο μαγνησιούχο πικροπηγή στην παραλία ιδανική για ποσιθεραπεία.

Οι δύο δήμοι Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και Μήλου είναι αλληλοσυμπληρούμενοι για τον ιαματικό τουρισμό. Ανταλλάσουν τεχνογνωσία στις εφαρμογές του θερμαλισμού και προάγουν τον Ιαματικό τουρισμό στην Ελλάδα. Οι δύο δήμοι είναι μέλη του Συνδέσμου Ιαματικών Δήμων Ελλάδος.

Για το λόγο αυτό προτάθηκε η αδελφοποίηση των Δήμων Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων και Μήλου με Σκανδιναβικές πόλεις (Δανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Κάτω Χώρες) όπως και με πόλεις της Λετονίας και της Εσθονίας για την παροχή υπηρεσιών στους δημότες τους, ιαματικού τουρισμού (θερμαλισμού), μέσα στο πλαίσια της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης με τη σύσταση ενός διεθνούς δικτύου πόλεων.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι