Ιατρικός τουρισμός: 22 θάνατοι Βρετανών από αισθητικές επεμβάσεις στην Τουρκία την τελευταία 4ετία

22-11-23 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υγειονομικές αρχές του Ην. Βασιλείου αναμένεται να επισκεφθούν σύντομα την Τουρκια προκειμένου να συζητήσουν τους κανονισμούς που διέπουν τον ιατρικό τουρισμό, έπειτα από περιστατικά θανάτων Βρετανών τουριστών που καταγράφηκαν στη χώρα και ξεπερνούν τα 20 μέσα σε μια τετραετία, προκαλούμενα από αισθητικές επεμβάσεις.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από τη διατύπωση ανησυχιών από δικαστή της χώρας σχετικά με τον θάνατο της Melissa Kerr, η οποία έχασε τη ζωή της σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης το 2019 κατά τη διάρκεια επέμβασης ανόρθωσης γλουτών (Brazilian butt-lift). Η δικαστής Jacqueline Lake εξέφρασε ερωτηματικά για το εάν η αποθανούσα καθώς και άλλα θύματα είχαν επαρκή πληροφόρηση πριν από την επέμβαση, σχετικά με τους κινδύνους. 

Η κ. Lake απέστειλε μια έκθεση πρόληψης μελλοντικών θανάτων στο βρετανικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας έπειτα από τη δημοσιοποίησή της στις 13 Σεπτεμβρίου.

Εξέφρασε τις ανησυχίες της στην κυβέρνηση ότι οι ασθενείς δεν γνώριζαν για τους κινδύνους και τα υψηλά ποσοστά θνητότητας που συνδέονται με την εν λόγω επέμβαση, και την κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την πρόληψη μελλοντικών περιστατικών θανάτων.

Η βρετανίδα υπουργός Υγείας, Maria Caulfield, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά το ζήτημα, και ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη υγειονομικών αρχών του υπουργείου στην Τουρκία προκειμένου να συναντηθούν με ομολόγους τους.

Η υπουργός επισήμανε ότι ο κίνδυνος θανάτου έπειτα από επέμβαση Brazilian butt-lift είναι τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερος από πολλές άλλες αισθητικές επεμβάσεις, και, όπως είπε, η Τουρκία απασχολεί σοβαρά το υπουργείο καθώς ο αριθμός των πολιτών του Ην. Βασιλείου που την επισκέπτονται για ιατρικό τουρισμό είναι μεγάλος. 

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, το υπουργείο Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου προειδοποίησε τους ταξιδιώτες για ιατρικό τουρισμό να ελέγχουν τη νομιμότητα των παρόχων ιατρικών υπηρεσιών της Τουρκίας, έπειτα από την καταγραφή 22 θανάτων μέσα σε μια τετραετία. 

Σε έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού από το 2019, αναφέρεται ότι ο ιατρικός τουρισμός σε παγκόσμια κλίμακα σημείωνε αύξηση 358%, ενώ οι διεθνείς δαπάνες που αντιστοιχούσαν σε αυτόν για προϊόντα και υπηρεσίες, παρουσίασαν αύξηση από 2,4 δισ. δολάρια το 2000 σε 11 δισ. δολάρια το 2017.

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού