Ορεινή αθλητική διοργάνωση Νάουσα Βέρμιο Trail στη Νάουσα

08-09-21 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας το 3ο Νάουσα Βέρμιο Trail, το οποίο διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος Νάουσα Βέρμιο Trail .

Πρόκειται για μία πολυποίκιλη ορεινή άθληση στο όρος του Βερμίου, η οποία περιλαμβάνει ορεινό περπάτημα, τρέξιμο, ορεινή πεζοπορία, ποδήλατο, αναρρίχηση, δίαθλο, τρίαθλο και άλλα συναφή αθλήματα, μέσα από τα εκατοντάδες μονοπάτια, εξαιρετικές κορυφογραμμές, αλπικές ζώνες, βραχώδη περάσματα και φαράγγια.

Σκοπός της αθλητικής εκδήλωσης, είναι η αναψυχή των μελών μέσω της ορεινής άθλησης, καθώς και η μετάδοση της σημασίας της προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος της Νάουσας και ειδικότερα του Βερμίου. Η ενδελεχής γνώση του αθλητισμού, της ιστορίας και του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος του Βερμίου σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, έχει ως κύριο στόχο την σωματική και πνευματική ευεξία του αθλητή με την ταυτόχρονη αειφορία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ενισχύονται και τα οφέλη για τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ η ανάδειξη και προβολή του φυσικού πλούτου και γενικότερα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Νάουσας και ευρύτερα της Ημαθίας, αναμένεται να προσελκύσει πολύ περισσότερους επισκέπτες και αθλητές.

 Ειδικότερα, ο αγώνας περιλαμβάνει διαδρομές των 24 χιλιομέτρων και των 10 χιλιομέτρων, όπου θα συμμετέχουν συνολικά 600 αθλητές, ενώ τόπος εκκίνησης και τερματισμού, είναι το Άλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας. Αναλυτικά, ο αγώνας των 24 χιλιομέτρων ξεκινάει από υψόμετρο 480 μέτρων, με συνολική θετική υψομετρική 1400 μ. Το πρώτο  χιλιόμετρο είναι επίπεδο σε χώμα, με τα υπόλοιπα 850 μέτρα σε πλινθόκτιστο πεζοδρόμιο. Στη συνέχεια οι δρομείς στρίβουν αριστερά και μπαίνουν σε ανηφορικό μονοπάτι διασχίζοντας το όμορφο κτήμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ. Αφού διασχίσουν τη γαλαρία ΚΑΝΑΡΑΚΗ, θα βγουν σε δασικό δρόμο και για λίγα μέτρα σε άσφαλτο. Έπειτα φτάνουν στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας με τις κατασκηνώσεις. έχοντας ήδη διανύσει 3,5 χιλιόμετρα. Στο σημείο αυτό θα γίνει ένα διάλειμμα και στη συνέχεια η διαδρομή περνά τη θέση ΒΡΑΧΟΣ και φτάνει στο δεύτερο σταθμό που βρίσκεται στο 6ο  χιλιόμετρο, σε υψόμετρο 920 μέτρων. Φτάνοντας στα 1.100 μέτρα και στο 8,5ο  χιλιόμετρο της διαδρομής τους διανύουν το πυκνό δάσος της ΚΑΜΕΝΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ. Συνεχίζουν περνώντας μέσα από ένα μονοπάτι με πελώριες οξιές και επίπεδη διαδρομή στο 10,5 χιλιόμετρο. Συνεχίζεται η διαδρομή φτάνοντας στο 19,2ο  χιλιόμετρο και στο ξωκλήσι της ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ. Από εκεί, ξεκινάει κατηφορική διαδρομή φτάνοντας στο πεδίο βολής και χειροβομβίδων της Β΄ Μοίρας Καταδρομών και τερματίζει.

Ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων ξεκινάει από υψόμετρο 480 μέτρων, σε επίπεδο χώμα και έπειτα σε λιθόστρωτο. Στη συνέχεια οι αθλητές στρίβουν αριστερά διασχίζοντας το κτήμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ και διασχίζουν την γαλαρία ΚΑΝΑΡΑΚΗ βγαίνοντας σε δασικό δρόμο και φτάνοντας στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας με τις κατασκηνώσεις, φτάνοντας ήδη στα 3,5 χιλιόμετρα της διαδρομής. Συνεχίζοντας, οι αθλητές περνούν από τη θέση ΒΡΑΧΟΣ, το ξωκλήσι του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ όπου ξεκινάει η κατάβαση ΒΕΡΒΕΡΑ σε πυκνό, στενό τεχνικό και με πολλές φουρκέτες μονοπάτι.

Αμέσως μετά θα περάσουν μπροστά από το πεδίο χειροβομβίδων της Β΄ Μοίρας Καταδρομών και θα τερματίσουν.

Σημειώνεται ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό,  που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι