ΣΕΤΕΥΔ: Να διατηρηθεί ο όρος «Τουρισμός Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής»

03-12-18 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων (Πανελλαδική οργάνωση, μέλος του ΣΕΤΕ ) διαπιστώνει ότι στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με περιεχόμενο τον Θεματικό Τουρισμό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθολική υπαγωγή του συνόλου των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εταιρίες του Συνδέσμου στο άρθρο 6 παράγραφος 2, ως «Τουρισμός Αθλητικής Αναψυχής».

Η κατά γενική ομολογία λάθος και η αυθαίρετη υπαγωγή του επώνυμου κλάδου μας δηλαδή των Τουριστικών Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής στην κατηγορία «Αθλητική Αναψυχή» δημιουργεί παρά πολλά προβλήματα, τονίζει ο Σύνδεσμος, ζητώντας να διατηρηθεί η χρήση του όρου «Τουρισμός Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής» (Outdoor Recreation Activities), για να προσδιορίσει τις δραστηριότητες που στο νομοσχέδιο υπάγονται στον όρο «Αθλητική Αναψυχή».

Ο Σύνδεσμος ζητεί τη σχετική διόρθωση, ώστε, όπως υπογραμμίζει:

Α) να συνάδει το νομοσχέδιο με την υπάρχουσα εδώ και 40 χρόνια Ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα αυτού του κλάδου που με το όνομα ««Τουριστικές Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής» λειτουργεί στην Ελληνική και την Διεθνή Τουριστική Αγορά.

Β) να εναρμονίζεται η Ελληνική Τουριστική Νομοθεσία με τη διεθνή Νομοθεσία αλλά και επιχειρηματική και νομική πραγματικότητα.

Γ) να γίνει χρήση ενός όρου ο οποίος είναι γραμματικά σύμφωνος με την Ελληνική γλώσσα.

Δ) να ακολουθήσει τη Διεθνή ορολογία (Outdoor Recreation Activities)

Ε) να γίνεται χρήση της ίδιας ορολογίας με αυτή των Ελληνικών Α.Ε.Ι που διδάσκουν ειδικότητες σχετικές με τις δραστηριότητες μας.

Αναλύοντας το θέμα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμη:

Η αγορά αυτού του είδους τουριστικών υπηρεσιών λειτουργεί και προσδιορίζεται στην Ελλάδα ως Τουρισμός Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής εδώ και 40 χρόνια σε αρμονία με την ορολογία και πρακτική που χρησιμοποιούν αντίστοιχα στην Αμερική, την Αυστραλία (outdoor activities) και την Ευρώπη (activite de plain air ).

Είναι απορίας άξιο γιατί ο Νομοθέτης προτείνει την ένταξη των δραστηριοτήτων του Κλάδου μας σε μία συγγενή μεν αλλά ‘διάφορη’ στην αποστολή της τουριστική κατηγορία δραστηριοτήτων η οποία επί της ουσίας αλλά και ετυμολογικά δεν εκφράζει και δεν αντιπροσωπεύει τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουμε ως προμηθευτές της συγκεκριμένης αγοράς του «Τουρισμού Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής».

Θα πρέπει ο νομοθέτης να λάβει σοβαρά υπόψη μας τα παρακάτω :

Α) Ο Επαγγελματικός τομέας

 40 χρόνια προσφοράς υπηρεσιών στην αγορά του Τουρισμού της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής με αυτό τον τίτλο, γεγονός που σημαίνει πάνω από 5 εκατομμύρια μέχρι στιγμής ¨Έλληνες πελάτες και ανάλογος αριθμός αλλοδαπών  τουριστών πελατών οι οποίοι «αγόρασαν» το προϊόν σε Ελληνικό Έδαφος με το όνομα «Τουριστικές Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής»

 Αναφερόμαστε σ’ ένα προϊόν που ξεκίνησε με το ίδιο όνομα, γιγαντώθηκε και πλέον έγινε «brand name» με αναγνωρισημότητα στη χώρα και το εξωτερικό.

 Η πιθανή αλλαγή του ονόματος του προϊόντος από «Τουριστικές Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής» σε «Αθλητισμό Αναψυχής» αφήνει τον υπάρχοντα κλάδο εκτός του αντικειμένου που προωθεί ιστορικά από της ύπαρξής του.

 Σοβαρή είναι η περιπλοκή που δημιουργείται στον κλάδο του Εισαγόμενου Τουρισμού στην Ελλάδα. Επί δεκαετίες το κύριο μέλημα της Εθνικής Τουριστικής Πολιτικής είναι η πρόσκληση αλλοδαπών τουριστών + με υψηλές ποιοτικές προσδοκίες συνεπώς και ανάλογου οικονομικού προφίλ.. Σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τα τελευταία 30 χρόνια ΟΛΕΣ οι εταιρίες του ΣΕΤΕΥΔ, όλες οι Τουριστικές Διευθύνσεις των τέως Νομών και νυν Περιφερειών της χώρας (Κρήτη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία κλπ) λαμβάνουν μέρος προωθούν και πωλούν υπηρεσίες διεθνώς κάτω από την ομπρέλα «Τουριστικές Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής».

 Κανένας προμηθευτής της αγοράς της Υπαίθριας Αναψυχής σε διεθνές επίπεδο και κανένας πελάτης Αμερικάνος, Ισραηλινός, Γάλλος, Ρώσσος κλπ δεν επιθυμεί να έρθει στην Ελλάδα με την οικογένειά του για διακοπές για να αγοράσει υπηρεσίες «Αθλητικού Τουρισμού» οι οποίες εξ ορισμού αποβλέπουν στο κίνητρο της «διάκρισης» και της “νίκης”. 

 Ο διεθνής ανταγωνισμός της Ελλάδας σε Τουρισμό Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής με συγγενείς χώρες Σλοβενία, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια,Τουρκία και μικρότερες όπως Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν κλπ είναι εντονότατος σήμερα.

+ Η αντικατάσταση της επωνυμίας του ήδη δυνατού ελληνικού προϊόντος των «Τουριστικών Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής’ με τον δύσκολο στην αντίληψη των ήδη υπαρχόντων τουριστών της χώρας όρο «Αθλητικός Τουρισμός» δημιουργεί σίγουρα σύγχυση και τοποθετεί άμεσα την Ελλάδα εκτός αγοράς.

Β) Ο Εκπαιδευτικός τομέας

 Δημιουργία Εγκεκριμένου από τη Ε.Ε Ευρωπαϊκού Προγράμματος Σπουδών επιπέδου EQF 5 συνεργασίας 9 χωρών κάτω από τον τίτλο «Outdoor Animator» «Εμψυχωτής Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής» για την ίδια εκπαίδευση όλων των συνοδών Τουριστικών Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής στην Ευρώπη. Το «Outdoor Animator» αποτελεί ένα νέο επάγγελμα στην Ευρώπη.

 Διδασκαλία από το 1998 του μαθήματος «Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής» σε επίπεδο Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο, Αριστοτέλειο).

 Διδασκαλία από το 2004 του μαθήματος «Διαχείριση Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής» με Μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών από το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 Συγγραφή δεκάδων Μεταπτυχιακών Διατριβών, Επιστημονικών άρθρων και ανάλογου Συγγραφικού έργου επάνω στο αντικείμενο «Τουριστικές Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής»

 Αποφοίτηση χιλιάδων φοιτητών από Α. Ε. Ι. αλλά και Ι.Ε.Κ στη χώρα με αυτή την Ειδικότητα και την εξειδίκευσή τους σε αυτό τον τομέα.

 Συνεργασίες με διεθνείς πάροχους εκπαίδευσης στην Ευρώπη (Training providers) o UC Leuven-Limburg (UCLL), Belgium; Dries De Ruytter * (assisted by Brenda De Fré)

o Coaching Ireland, Limerick, Ireland; Fiona Larkin

o University of Physical Education Budapest, Hungary; Gyongyver Lacza

o IDTOUR, University of Aveiro, Portugal; Nuno Lopes

o Institute of Health Sciences and Sports, University of Tallin, Estonia; Reeda Tuula

o Institute of Technology, Tralee, Ireland; Tomas Aylward

Γ) Ο Συνδικαλιστικός τομέας σε συνεργασίες κάτω από τον προσδιορισμό Τουριστικές Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής:

 ΣΕΤΕΥΔ ( μέλος ΣΕΤΕ ) με πάνω από 65 μέλη, εκπροσωπεί το 70% του κλάδου

 Επίσημο μέλος στο European Confederation of Outdoor Employers (EC-OE), Belgium.

 Συνεργασίες με συνδικαλιστικά σωματεία στην Ευρώπη (Employer federations)

o France Plein Air (SNEPSALPA), France

o Swiss Outdoor Association (SOA), Switzerland

o Vereniging Buitensport Ondernemingen Nederland (VeBON), Netherlands

o Associacion Nacional de Empresas de Tourismo Activo (ANETA), Spain

o Associaçao Portuguesa de Empresas de Congressos, Animaçao Turistico e Eventos (APECATE), Portugal.

 Συμμετοχή και εκπροσώπηση σε διεθνή προγράμματα επαγγελματικών σύγκλισης ΕQF & NQF μέσω του SIQAF agenda (2016)

Ακόμη σε μια ακαδημαϊκής προσέγγισης εξέταση:

 Εννοιολογικά ο Αθλητισμός και η Αναψυχή δεν συνδυάζονται, αλλά διαφέρουν. Η μια λέξη περιέχει τον Αθλο – προσπάθεια / επιτυχία / κατόρθωμα/διάκριση. Η άλλη λέξη η Αναψυχή υπηρετεί άλλες αξίες την Ψυχή την ικανοποίηση / την ανάταση / τη διασκέδαση/ την ευζωία και τελικά την ποιότητα ζωής.

 Δεν είναι τυχαίο που στην καθημερνή ζωή τις δυο αυτές έννοιες δεν τις βρίσκουμε συνδυασμένες και φυσικά ούτε και στις επιχειρηματικές δράσεις.

 Είναι τόσο φανερή η διάκριση των δύο εννοιών που ακόμα και οι φορολογικοί κωδικοί δραστηριοτήτων σε Ευρωπαϊκό αλλά και Ελληνικό επίπεδο διαφοροποιούνται : 93.1 για τον Αθλητισμό και 93.2 για την Αναψυχή. Μια συνδυασμένη δραστηριότητα (Αθλητισμός + Αναψυχή) άραγε σε ποιο κεφάλαιο των ΚΑΔ θα ανήκει ?

 Το μπλέξιμο με τον Αθλητισμό και τους σχετικούς ΚΑΔ έχει πολύ πρακτικές συνέπειες, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ όπου δεν προβλέπονται χρηματοδοτήσεις για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στην Στατιστική απεικόνιση (Eurostat) αυτής της σημαντικής τουριστικής δραστηριότητας που σε αντίθεση με όλα τα αλλά Ευρωπαϊκά κράτη στην Ελλάδα εμφανίζεται ανύπαρκτη λόγω της χαώδους ορολογίας και κατά συνέπεια λαθεμένων ΚΑΔ.

 Ακόμη από τα γραφόμενα σε αυτό το νομοσχέδιο και την χρήση της ορολογίας «Αθλητική Αναψυχή» διάφορα αξιοπερίεργα προκύπτουν όπως για παράδειγμα το γιωτινγκ δεν χαρακτηρίζεται «Αθλητική αναψυχή» παρόλο που σαν υπόβαθρό του έχει την Ιστιοπλοΐα, που είναι άθλημα και μάλιστα Ολυμπιακό ενώ χαρακτηρίζετα «Αθλητική αναψυχή» το ραφτινγκ και η πεζοπορία που δεν είναι καν αθλήματα και δεν ανήκουν σε αντίστοιχες Αθλητικές Ομοσπονδίες !! 

 

 

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά