Ανερχόμενη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο ο καταδυτικός τουρισμός

09-11-18 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο καταδυτικός τουρισμός προσμετρά 25 εκατομμύρια πιστοποιημένους αυτοδύτες παγκοσμίως, εκ των οποίων τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη. Συνεπώς, διαπιστώνεται ότι ο καταδυτικός τουρισμός έχει εξελιχθεί σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος όχι μόνο είναι απολύτως συμβατός με τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά προστατεύει έμμεσα τόσο το περιβάλλον όσο και την βιοποικιλότητα.

Εξάλλου, το 70% των Ευρωπαίων επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς, με τον κύκλο εργασιών της καταδυτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη να αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ τον χρόνο. Το 2013 βούτηξαν στα ελληνικά νερά περίπου 230.000 άνθρωποι, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2012 (209.000 δύτες) και 42% σε σχέση με το 2011 (162.000 δύτες). Θα μπορούσαν, ωστόσο, να είναι πολύ περισσότεροι, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αν είχαν δημιουργηθεί καταδυτικά πάρκα, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές  και υποβρύχια μουσεία. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και τα τέλη του 2016 δεν υπήρχε στην Ελλάδα αδειοδοτημένο, σύμφωνα με το νέο νόμο, καταδυτικό πάρκο, παρά μόνο κάποια ελάχιστα στη διαδικασία αδειοδότησης. Στην Κύπρο από την άλλη, υπάρχει έντονο καταδυτικό τουριστικό ρεύμα , το ναυάγιο του «Ζηνοβία» για παράδειγμα, αποτελεί διεθνή προορισμό, από τους δημοφιλέστερους στην Μεσόγειο, ενώ ο ΚΟΤ έχει ορίσει τον καταδυτικό τουρισμό ως ειδικό τουριστικό προϊόν.

Δίκτυο καταδυτικού τουρισμού

Ως εκ τούτου, το  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορεία Εναλίων), έκρινε σκόπιμο να συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου «Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», συνολικού προϋπολογισμού 2.633.854,63 ευρώ, ως εταίρος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020»,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Ενεργειακή ΑΕ Νοτίου Αιγαίου», το Δήμο Σάμου,  το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου – Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο Κύπρου,  την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού ΛΤΔ και  το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου.

Το εν λόγω έργο, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Η προώθηση νέων ιδεών, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης και προστασίας θαλάσσιων περιοχών με καταδυτική δραστηριότητα, προώθησης και δικτύωσης ενός νέου τουριστικού προϊόντος, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομίας και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις περιοχές του έργου. Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη των υποδομών και τη συσσώρευση εμπειρίας για τη διακρατική αειφόρο ανάπτυξη και τον οικονομικό σχεδιασμό με έμφαση στον τουρισμό.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές