Εγκαίνια για το Apollo Trails στην ορεινή Πελοπόννησο

15-10-18 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ενα σημαντικό έργο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης εγκαινιάστηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για τα Apollo Trails, ένα δίκτυο μονοπατιών που, με επίκεντρο την Αμπελιώνα Μεσσηνίας, συνδέει τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, το όρος Λύκαιο και τη Νέδα, στα σύνορα των νομών Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας. Τα Apollo Trails δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του ξενώνα Abeliona Retreat, του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar Resorts, με τη συνεργασία της Paths of Greece.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στην Αμπελιώνα, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, της αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ντίνας Νικολάκου και του Δημάρχου Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλου.

Η σημασία των συγκεκριμένων μονοπατιών για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή αναγνωρίστηκε άμεσα από την Περιφέρεια, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμων και ήπιων μορφών τουρισμού που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να τονωθούν οικονομικά και να μην ερημώσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε ότι τα Apollo Trails θα είναι το πρώτο δίκτυο μονοπατιών που η Περιφέρεια θα φροντίσει να πιστοποιήσει και να εντάξει στα διευρωπαϊκά δίκτυα μονοπατιών, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Σπύρος Αγγελόπουλος, ιδιοκτήτης του Abeliona Retreat, του πρότυπου ξενώνα με αγροτουριστικό πρόσημο, καλωσόρισε τον κόσμο, εξηγώντας τα κίνητρα πίσω από τη στήριξη στην προσπάθεια ανάδειξης των μονοπατιών γύρω από την Αμπελιώνα, τόσο εκ μέρους του, αλλά και του πατέρα του, Δρ. Νίκου Αγγελόπουλου, προέδρου της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Aldemar Resorts. «Η ιστορία με τα μονοπάτια ξεκίνησε από την αγάπη μου για το χωριό μου και από την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει. Η κατάσταση στην ορεινή Ελλάδα – και στο χωριό μας – είναι δύσκολη. Όλο και περισσότερα χωριά πεθαίνουν, κάτι που θα ήταν η μοίρα και του δικού μας χωριού. Η δράση με τα μονοπάτια είναι το πρώτο λιθαράκι σε ένα ολιστικό, εναλλακτικό μοντέλο ήπιου τουρισμού που θέλουμε να δημιουργήσουμε εδώ στην Αμπελιώνα, που να μη βιάζει τη φύση και τη ζωή εδώ. Αντίθετα να δίνει ζωή με καλούς όρους, καλύτερους από αυτούς που ξέρουμε στην πόλη» , τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος. «Ευελπιστούμε ότι αυτά τα μονοπάτια θα επεκταθούν, θα ενωθούν με τα άλλα στο Μαίναλο, και ότι θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερα. Ευελπιστούμε ότι μαζί με το φυσιολατρικό, τον αρχαιολογικό, το θρησκευτικό τουρισμό, και τον αγροτουρισμό που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτά τα μέρη, θα δημιουργήσουν κάτι βιώσιμο, με ωραίο τρόπο».

«Ευελπιστούμε ότι αυτά τα μονοπάτια θα επεκταθούν, θα ενωθούν με τα άλλα στο Μαίναλο, και ότι θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερα. Ευελπιστούμε ότι μαζί με το θρησκευτικό τουρισμό, τον αρχαιολογικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό που μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτά τα μέρη, τα μονοπάτια να δημιουργήσουν κάτι βιώσιμο, με ωραίο τρόπο».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στη σύμπνοια της προσπάθειας της οικογένειας Αγγελόπουλου στην Αμπελιώνα με την στρατηγική Περιφέρειας Πελοποννήσου στον εναλλακτικό τουρισμό. 

«Πιστεύουμε ότι τα μονοπάτια θα δώσουν συνέχιση της ζωής στα χωριά μας, που έχουν τεράστια προβλήματα, με σημαντικότερο το δημογραφικό μαρασμό. Το μέλλον τους δεν είναι ευοίωνο. Η ύπαιθρος ερημώνει. Η δική μας προσπάθεια είναι να δώσουμε κάποιες προϋποθέσεις ώστε να συνεχίζουν να υπάρχουν ζωντανά, με ανθρώπους», τόνισε ο κ. Τατούλης. «Μέσα στο 2010 θα έχουμε περίπου 1.500 χλμ. μονοπατιών στην Πελοπόννησο, από τα οποία το 80-85% θα είναι πιστοποιημένα μονοπάτια. Το Apollo Trails του Σπύρου Αγγελόπουλου δείχνει και αυτό το δικό του δρόμο, μετά το Menalon Trail, το 8ο πιστοποιημένο ευρωπαϊκό μονοπάτι», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης. 

Δίνοντας λίγες πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης που έγινε, ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, ιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μονοπάτια της Ελλάδας» (Paths of Greece) που συνεργάστηκε με τον Σπύρο Αγγελόπουλο για τη δημιουργία του δικτύου Apollo Trails, ανέφερε πως πρόκειται για παλιά μονοπάτια που συνέδεαν τα χωριά μεταξύ τους κατά κύριο λόγο, και βεβαίως με το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ένα μνημείο της UNESCO σήμερα. 

«Εμείς προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την έννοια της σύνδεσης των μονοπατιών. Σύνδεση με το παρελθόν και το μόχθο των ανθρώπων. Θέλαμε να δούμε τα πέτρινα αλώνια, τις εκκλησίες, τα χωριά. Αλλά σύνδεση ίσως και με ένα καλύτερο μέλλον, γιατί θα μας ευαισθητοποιήσουν για το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας και για να πάμε ένα βήμα μπροστά», κατέληξε ο κ. Τσαραβόπουλος, πριν ο Σπύρος Αγγελόπουλος δώσει το έναυσμα για σύντομο περίπατο μέχρι την Πηγή Τρίτσελι, και τοπικές λιχουδιές στο εστιατόριο του Abeliona Retreat.

διαβάστε ακόμα

Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο