Γιατί το τένις μπορεί να απογειώσει τον τουρισμό- Διεθνής προβολή της Ελλάδας

04-06-18 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το τένις συνεχίζει να αποτελεί το άθλημα με συστηματικά τη μεγαλύτερη αύξηση συμμετοχών σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα σπορ στον κόσμο, έχοντας μεγεθύνει το πιστό κοινό του κατά 31% από το 2000 έως το 2012.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Physical Activity Council (PAC), που αποτελεί την κοινοπραξία 6 ενώσεων αθλημάτων, δημιουργικών και υπαίθριων δραστηριοτήτων, με τίτλο «US Sports, Fitness, and Recreation Participation Report».

Τα στοιχεία της έρευνας – διεξήχθη σε δείγμα 40.000 αμερικανών – έδειξαν ότι το τένις είναι μία από τις 2 αθλητικές δραστηριότητες στον κόσμο –η δεύτερη είναι η γυμναστική- με θετικές τάσεις συμμετοχών κατά την περασμένη 12ετία. Η γυμναστική καταγράφει αύξηση 5%.

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στο τένις είναι ενδεικτική της αντίληψης που επικρατεί για το άθλημα, ότι δηλαδή αποτελεί για τους οπαδούς του το άθλημα της ζωής τους και, ως εκ τούτου, η εξάπλωσή του παραπέμπει σε μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, επισημαίνει η Ένωση Βιομηχανίας του Τένις, ΤΙΑ.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι το τένις είναι το μοναδικό παραδοσιακό άθλημα με θετική πορεία όσον αφορά τις συμμετοχές παιδιών ηλικίας 6-17 ετών. Στην ηλικιακή ομάδα αυτή, το τένις παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, ξεκινώντας με το 5% του πληθυσμού 6-7 ετών και φθάνοντας το 9% του πληθυσμού 15-17 ετών, την ώρα που για τις ηλικίες 12-13 ετών άλλα σπορ έχουν απώλειες.

Η συμβολή του τένις στην προβολή και την τοπική οικονομία

Δεδομένης της σταθερά αυξανόμενης συμμετοχής του κοινού στο τένις, πρωταθλήματα τένις έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη διεθνή προβολή του τόπου διεξαγωγής τους.

Χαρακτηριστικά, την περασμένη χρονιά, πάνω από 1 δισ. άνθρωποι παρακολουθούσαν καθημερινά από την τηλεόραση το πρωτάθλημα Australian Oprn, ακόμα και μέσω των social media, ενώ το εφετινό αναμένεται ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης. Σε αυτή την περίπτωση, το Australian Open συμβάλλει στο να παγιωθεί η θέση της Μελβούρνης ως πρωτεύουσας του τένις στην Αυστραλία.

Παράλληλα, εξαιτίας της περυσινής διοργάνωσης, η τοπική οικονομία δέχθηκε «ένεση» 280 εκατ. δολαρίων, όμως καθώς το προφίλ της διοργάνωσης έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, το ποσό αυτό φέτος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Το πρωτάθλημα του 2017 ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα στη ιστορία τους δημιουργώντας 1.100 θέσεις εργασίας, προσελκύοντας το ρεκόρ των 728.700 οπαδών στα γήπεδα εκ των οποίων το 11% προήλθε από το εξωτερικό (ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, τη Ν. Ζηλανδία, την Ιαπωνία, το Ην. Βασίλειο και την Κίνα) και προκαλώντας 500.000 ατομικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία με μέσο όρο 5 διανυκτερεύσεις. 

Η άνοιξη του Ελληνικού τένις και ο τουρισμός

Φέτος, δύο Ελληνικά αστέρια στο παγκόσμιο στερέωμα του τένις ανεβάζουν τις μετοχές της Ελλάδας σε κοινό υψηλού οικονομικού επιπέδου, θέτοντας τις βάσεις για μια διαφορετικού είδους προβολή της Ελλάδας, μέσω του τένις, σε διεθνή κλίμακα.

Στο πρωτάθλημα 2018 French Open που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Στάδιο Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι, διαγωνίζεται η Μαρία Σάκκαρη, ένα από τα 18 αστέρια για το Roland Garros όπως προβάλλεται στην επίσημη σελίδα της WTA, και o Στέφανος Τσιτσιπας, ένα από τα 4 ανερχόμενα αστέρια για το φετινό Roland Garros.

διαβάστε ακόμα

Προβολή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους
Η συμβολή του ΞΕΕ στην τουριστική ανάδειξη του Έβρου
To πρώτο Σχολείο Τουρισμού OnTour Κρήτης - Μαλεβίζι στις 28 Μαΐου
Το προεδρείο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ
Ταξίδι γνωριμίας με τη Ρόδο από αποστολή της Jet2Holidays
Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή