Δίκτυο οικοτουριστικών διαδρομών στη Σκιάθο

20-01-14 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το «πράσινο φως» του υπουργείου Τουρισμού πήρε η μελέτη για τη δημιουργία οικοτουριστικών διαδρομών στη Σκιάθο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και στοχεύει στην ανάπτυξη του περιπατητικού και φυσιολατρικού τουρισμού στην περιοχή. Στη μελέτη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κατασκευαστικά σχέδια και ο προϋπολογισμός του έργου, ύψους 835,358 χιλιάδων ευρώ.

Η ύπαρξη παλαιών μονοπατιών, μέτριας ή κακής προσπελασιμότητας, αποτέλεσε το έναυσμα για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τουριστικών Εγκαταστάσεων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου, έχοντας φορέα υλοποίησης τον ΕΟΤ.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου περιπατητικών διαδρομών καθώς και σημείων ανάπαυλας, τα οποία θα δίνουν στον περιπατητή τη δυνατότητα να απολαύσει τη θέα αλλά και ιστορικά μνημεία του νησιού. Οι διαδρομές σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να έχουν αφετηρία το λιμάνι της Σκιάθου και κατάληξη την παλιά πρωτεύουσα στο Κάστρο.

Όπως είχε γίνει μέχρι τώρα γνωστό, ο σχεδιασμός προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις προκειμένου να μην αλλοιωθεί το περιβάλλον, αλλά και ανάδειξη των υπαρχόντων μονοπατιών, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ταυτότητας της κάθε περιοχής του νησιού.  

Το δίκτυο των οικοτουριστικών διαδρομών χωρίζεται σε πέντε επιμέρους ενότητες, οι οποίες συνθέτουν ισάριθμες παραδοσιακές διαδρομές, μήκους 25 περίπου χιλιομέτρων, οι οποίες διατρέχουν μεγάλο τμήμα του εσωτερικού-ορεινού τμήματος του νησιού.

Η πρώτη διαδρομή έχει ως συντεταγμένες την Σκιάθο και την Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας. Ενδιάμεσοι σταθμοί της διαδρομής αυτής είναι ο Αγιος Ταξιάρχης και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.  

Η δεύτερη διαδρομή έχει ως αφετηρία την Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας και διέρχεται από τον Αγιο Χαράλαμπο και την Παναγία Ντουμάν, φθάνοντας μέχρι το Κάστρο. Στις προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνονται βελτίωση της βατότητας, καθαρισμός, σήμανση, αποκατάσταση του καλντεριμιού και δημιουργία χώρων ξεκούρασης.

 Η τρίτη διαδρομή έχει ως αφετηρία το λιμάνι της Σκιάθου και κατευθύνεται βόρεια, με ενδιάμεσους σταθμούς τον Αγιο Δημήτριο και τους Αγίους Αποστόλους και προορισμό το Κάστρο. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν σήμανση, αποκατάσταση και συμπλήρωση του καλντεριμιού όπου απαιτείται, καθαρισμός και βελτίωση βατότητας, καθώς και διαμόρφωση χώρων ξεκούρασης.  

Η τέταρτη διαδρομή διατρέχει την Σκιάθο, τον Αγιο Αντώνιο, την Μουρτίτσα, το Ρέμα Αχειλά και τις Αλυγαριές. Κατά μήκος της συγκεκριμένης διαδρομής, υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης προς την βρύση της Μαμμούς και το λιθόστρωτο μονοπάτι που αρχίζει από αυτήν, μήκους 200 μέτρων, ενώ προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις που συνάδουν με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του μονοπατιού.

 Η πέμπτη διαδρομή, τέλος, έχει ως συντεταγμένες τις Αλυγαριές, την Ιερά Μονή Κεχριάς, το Πυργί και το Κάστρο και χαρακτηρίζεται από σκιερά και καταπράσινα τοπία, που εντυπωσιάζουν τον περιπατητή. Σε όλες τις παραπάνω διαδρομές περιλαμβάνονται μια σειρά ήπιων παρεμβάσεων, οι οποίες θα αναδείξουν το φυσιολατρικό προφίλ της Σκιάθου, πέρα από τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της.

Διαβάστε την απόφαση εδώ

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο