Προβολή της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά

24-11-17 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Την πρώτη επίσημη παρουσίασή της πραγματοποίησε η νεοσύστατη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Κληρονομιά", που έχει ως βασικό της σκοπό την προβολή και διάδοση, στην Ελλάδα και διεθνώς, του πολυμερούς πνευματικού, πολιτιστικού, καλλιτεχνικού και φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά και την ανάπτυξη δράσεων για την υποστήριξη και προστασία της.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Θεοβαδίστου Όρους Σινά και της Ιεράς Σύναξης των Πατέρων, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα.

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός συγκίνησε με το λόγο του τους συμμετέχοντες, καθώς αναφέρθηκε στην προσφορά της Ιεράς Μονής μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό προσωπικές εμπειρίες από την εποχή που ο ίδιος ήταν μέλος της Σιναϊτικής αδελφότητας.

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά: Μία ανεκτίμητη παγκόσμια κληρονομιά», ανέπτυξε ο Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Παπαδόπουλος (Σιναΐτης) παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο, αφενός την πνευματική και πολιτιστική παράδοση της Ιεράς Μονής, αφετέρου τη σπουδαιότητα της Σιναϊτικής Κληρονομιάς, η οποία προβάλλει και προωθεί επί 18 αιώνες το μήνυμα της ειρηνικής και ομαλής συνύπαρξης των λαών με διαφορετική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ», κα Κατερίνα-Σούχα Μούσμπε, αφού ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Μακαριώτατο, τον Αρχιεπίσκοπο, τους Σεβαστούς Πατέρες, τους φίλους, τους συνεργάτες, αλλά και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, καθώς και τους χορηγούς που την υποστήριξαν, αναφέρθηκε στο γιατί το πρώτο της ταξίδι στο Σινά, πριν από 14 χρόνια, αποτέλεσε μία συγκλονιστική για αυτήν προσωπική εμπειρία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εκεί σ΄ αυτόν τον Άγιο Τόπο, προσευχήθηκα και ζήτησα για πρώτη φορά από την προστάτιδά μου, που έχω την τιμή να φέρω το όνομά της, την Αγία Αικατερίνη, μεγάλες χάρες τις οποίες μου παραχώρησε με την χάρη του Θεού. Και έταξα στον εαυτό μου από τότε να την επισκέπτομαι κάθε χρόνο στην εορτή της, όσο ζω και ανασαίνω… Το ίδιο έκαναν και άλλοι προσκυνητές, και έτσι μεγάλωσε η ομάδα των φίλων της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, νοιώσαμε όλοι μαζί την ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε σε πρακτικά θέματα τους μοναχούς που καταθέτουν την ψυχή τους αφιερώνοντας τη ζωή τους στην Ιερά Μονή και που παλεύουν μόνοι τους κάθε μέρα μέσα στην έρημο της Σιναϊτικής Χερσονήσου για να κρατήσουν ζωντανή αυτή την ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ μέσα στους αιώνες. Και έτσι, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την Μ.Κ.Ο. «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» για να είμαστε - όσο αυτό είναι δυνατόν - η φωνή τους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.»

Η εκδήλωση επισφραγίσθηκε από το μέλος του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ», κ. Λυκούργο Μαρκούδη, Επικοινωνιολόγο – Θεολόγο, ο οποίος έστειλε το μήνυμά του μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο (που είχε ετοιμάσει μαζί με το έτερο μέλος της οργάνωσης, π. Νικόλαο Βουρλάκο), τονίζοντας ότι η Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη παγκόσμια κληρονομιά η οποία πέρασε μέσα στους αιώνες ως παρακαταθήκη στη δική μας γενιά από τις παλαιότερες που, κυριολεκτικά, πάλεψαν αντιμετωπίζοντας απίστευτες αντιξοότητες και, συχνά, καταστροφικές επιδρομές.

Η Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, στην οποία προστρέχουν, από όλον τον κόσμο ανά τους αιώνες έως σήμερα, απλοί άνθρωποι, μεγάλοι ηγέτες ή αναχωρητές, οικοδομήθηκε την εποχή του Ιουστινιανού τον 6ο αι., στον Ιερό Βιβλικό Τόπο όπου διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης, και πιο συγκεκριμένα, στους πρόποδες του όρους Χωρήβ, στην κορυφή του οποίου ο Προφήτης Μωυσής παρέλαβε από τον Θεό τις 10 εντολές και τον Νόμο. Εντός των τειχών της περιέκλεισε την ακατάφλεκτη Βάτο και το πηγάδι του Μωυσή. 

Το όρος Σινά αποτελεί ένα ελληνορθόδοξο Μοναστικό Κέντρο με αδιάκοπη πνευματική ζωή 18 αιώνων, καθώς η ασκητική ζωή στην έρημο γύρω από το όρος Χωρήβ άρχισε τον 3ο αιώνα, ενώ η Ιερά Μονή είναι το παλαιότερο Χριστιανικό Μοναστήρι που λειτουργεί έως σήμερα.

Η ιστορική σημασία της Ιεράς Μονής, ως σημείο συνάντησης των πιστών των τριών μεγάλων μονοθεϊκών θρησκειών (Χριστιανισμού, Μουσουλμανισμού και Ιουδαϊσμού), αλλά και της ευρύτερης Σιναϊτικής Κληρονομιάς, επικυρώθηκε με την οριστική ένταξή της στη λίστα της Unesco, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς η Ιερά Μονή φιλοξενεί εξαιρετικές συλλογές κειμηλίων και εικόνων του Χριστιανισμού. Επίσης, τα κτίρια και τα τείχη της έχουν μεγάλη σημασία για τη μελέτη της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής, ενώ η περιβάλλουσα περιοχή έχει αναρίθμητα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η πνευματική ακτινοβολία και η παράδοση της Ιεράς Μονής έχει γίνει σεβαστή χάρη στο πνεύμα εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας που διέπει τη σχέση της με τις διάφορες αρχές που έχουν διοικήσει την περιοχή του Σινά στο πέρασμα των αιώνων. 

Είναι αξιομνημόνευτο ότι ο ιδρυτής του Ισλάμ, Μωάμεθ, οι Άραβες χαλίφες, οι Τούρκοι σουλτάνοι και μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ναπολέων Βοναπάρτης, έθεσαν την Ιερά Μονή υπό την προστασία τους, διαφυλάσσοντάς την από σοβαρές καταστροφές και λεηλασίες σε όλη τη μακροχρόνια ιστορία της. 

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι, επίσης, άρρηκτα δεμένες οι σχέσεις αλληλοεκτίμησης και αλληλοϋποστήριξης της Ιεράς Μονής με τα μέλη της τοπικής κοινότητας των Βεδουίνων κατοίκων του Σινά.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια