Γαστρονομικός τουρισμός: Όλο το πρόγραμμα του KOUZINA 2018 στην Α. Χαλκιδική

25-09-17 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δραστηριότητες που προωθούν τη συλλογικότητα, τον εθελοντισμό, τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις, τα προϊόντα και τους παραγωγούς τους, τους ντόπιους chef και την υποδοχή των φιλοξενούμενων, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του KOUZINA 2018, το πρόγραμμα του οποίου έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Το KOUZINA 2018 είναι έτσι δομημένο, ώστε να ακολουθεί πιστά τις προδιαγραφές και τα δεδομένα των 5 εβδομαδιαίων θεματικών ενοτήτων, που το συνθέτουν πάντα:

-          Της αρχαιοελληνικής κουζίνας,

-          Της θαλασσινής κουζίνας,

-          Της μοναστηριακής κουζίνας,

-          Της κουζίνας του Πόντου και της Μικρασίας

-          Της μεσογειακής κουζίνας.

Γαστρονομικά δρώμενα προώθησης της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής και αναβίωσης της ορεινής γαστρονομικής κληρονομιάς αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της «αρχαιοελληνικής εβδομάδας», η οποία υποδέχεται στην ορεινή ζώνη της Ανατολικής Χαλκιδικής το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας Κύπρου, τα μέλη του  Συλλόγου Γυναικών Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και chef από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Μακεδονίας – Θράκης «Μέγας Αλέξανδρος». Μια σειρά μαγειρικών συνεργειών και επιδείξεων, η οποία εναλλάσσει την παρουσίαση του ντόπιου στοιχείου με το εθνικό, έρχεται να συμπληρώσει τα αρχαιοελληνικά μενού των φιλοξενούμενων chef που συνεργάζονται με τους τοπικούς, δημιουργώντας πάντα οπτικά και γευστικά θαύματα. Η πρώτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA 2018 είναι αφιερωμένη στην κρητική κουζίνα, ενώ οι δραστηριότητές της θα καταγραφούν από Κύπριους και Αυστριακούς εκπροσώπους Τύπου.

Θεσσαλονικείς chef εξάλλου πλαισιώνουν την επικεφαλής chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου κατά τη διάρκεια της «θαλασσινής εβδομάδας», ενώ Βέλγοι και Γάλλοι εκπρόσωποι Τύποι αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της εμπνευσμένης συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της «μοναστηριακής εβδομάδας» τα τοπικά ξωκλήσια αλλά και τα μετόχια ανοίγουν τις πύλες τους και προσφέρουν στους επισκέπτες νηστίσιμα «θρησκευτικά κουρπάνια», ενώ τα restaurants της προαθωνικής χερσονήσου παρουσιάζουν αυθεντικά αγιορείτικα δείπνα, εμπνευσμένα από τις τράπεζες των Ιερών Μονών της αθωνικής πολιτείας. Γερμανοί και Έλληνες δημοσιογράφοι δοκιμάζουν τις γεύσεις και περιγράφουν τις εμπειρίες τους σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις των χωρών που εκπροσωπούν.

Η «κουζίνα του Πόντου και της Μικρασίας» υποδέχεται τους chef της ξενοδοχειακής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αναμένεται να αναβιώσουν τα πλούσια προσφυγικά τραπέζια και να «φιλέψουν όπως παλιά» επισκέπτες αλλά και εκπροσώπους Τύπου από την ιταλική και ιβηρική χερσόνησο. Η συνεργασία όμως του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης δε σταματά εδώ. Ειδικές ενότητες παρουσιάζουν το thessbrunch στους ταξιδευτές της Ανατολικής Χαλκιδικής, αποδεικνύοντας στην άρρηκτη γαστρονομική σχέση της συμπρωτεύουσας με τις όμορες περιοχές.

Η τελευταία εβδομαδιαία θεματική ενότητα του φεστιβάλ, η «μεσογειακή», είναι αφιερωμένη στην κουζίνα του Λιβάνου και παρουσιάζεται στο κοινό από την επικεφαλής chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου, καθώς και από λιβανέζους chef, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή με πρωτοβουλία του ταξιδιωτικού οργανισμού Mid East.

Το KOUZINA 2018 διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα (15.5.18 – 15.6.18) και αποτελεί οδηγό για το πώς η γαστρονομία προωθεί τουριστικά και πολιτιστικά έναν μέχρι πρότινος άγνωστο προορισμό. Στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 17 τοπικοί κοινωνικοί φορείς, 32 τοπικές επιχειρήσεις, 13 τοπικοί chef, 10 Έλληνες φιλοξενούμενοι chef, καθώς και Γάλλοι / Λιβανέζοι chef. Υπολογίζεται ότι ο φετινός αριθμός εθελοντών θα ξεπεράσει τους 800, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων Τύπου που περιηγείται, συμμετέχει και καταγράφει τα δρώμενα.    

Ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα το βρείτε εδώ

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια