Οι Ιαματικές Πηγές στη Philoxenia

28-11-16 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών προκειμένου οι Ελληνικές Ιαματικές πηγές να αποκτήσουν την θέση που τους αξίζει τόσο στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας όσο και στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. 

Κατά την διάρκεια της τουριστικής έκθεσης philoxenia 2016 δεκάδες Ιαματικές πηγές συμμετείχαν στο περίπτερο του ΣΔΙΠΕ και είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν τόσο στο κοινό, όσο και σε επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου σε προγραμματισμένα ραντεβού με hosted buyers.

Την 1η ημέρα της έκθεσης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Workshop – Εργαστήριο με θέμα: “Thermal Tourism and Management Spa in Spain – Thalassotherapy in Greece” με ομιλητές τους Mario Crecente, PhD Architect. Consultant in tourism and heritage and specialized in thermal tourism - Luis Ovejero, PhD Medicine. General manager in Archena Spa - Στέργιο Καραμαλή, ιδρυτή της Biactive. Το workshop είχε σαν στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας και την γνωριμία με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και το παρακολούθησαν περισσότερα από εκατόν δέκα στελέχη Δήμων, Δημοτικών, Ιδιωτικών και Κρατικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις Ιαματικές πηγές.

Την επόμενη ημέρα στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου ο πρόεδρος κ. Γιάννης Καραγιάννης τόνισε:

«Μετά την οργανωμένη δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια για την κατάθεση των φακέλων αναγνώρισης από τα μέλη του ΣΔΙΠΕ, συνεχίζουμε την αποτελεσματική εκπροσώπηση των μελών στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπ.Τουρισμού, εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την επαφή με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα μέσα από την συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιστορικών Λουτροπόλεων αλλά και μέσα από workshops όπως αυτό που παρακολουθήσαμε χθες. Ασχολούμαστε έντονα με την διαδικασία αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών γι αυτό άλλωστε καλέσαμε να παραβρίσκεται στο ΔΣ η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του Υπ.Τουρισμού κ. Λένα Χατζηγεωργίου προκειμένου να έχουμε πλήρη ενημέρωση

Συνεχίζουμε την συνεργασία με το Υπ.Τουρισμού πάνω στο θέμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που χρειάζονται για να απελευθερωθούν οι επενδύσεις στις Ιαματικές πηγές. Α) Διανομή των ιαματικών φυσικών πόρων Β) Τεχνικές προδιαγραφές για την κατηγοριοποίηση των υδροθεραπευτηρίων Γ) Προεδρικά διατάγματα για τις ζώνες προστασίας.

Συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή στην πράξη και σε όλο της το εύρος, της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, που θα επιτρέψει στις Ελληνικές Ιαματικές πηγές να δεχθούν επισκέπτες από το εξωτερικό.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε σε όλη την Ελλάδα την δυνατότητα συμμετοχής των Δήμων μας σε προγράμματα ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στις υποδομές των θερμαλιστικών μας κέντρων.

Καλέσαμε τον καθηγητή Γενετικής και π.Υπουργό κ.Τσαυτάρη Αθανάσιο τόσο για να πληροφορηθούμε τις νέες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο των ιαματικών όσο και για συστήσουμε επιτροπή που θα ασχοληθεί με την πειραματική απόδειξη των θεραπευτικών ενδείξεων των ιαματικών φυσικών πόρων το γνωστό evidence based medicine.»

Κατά την διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Θέρμης κ.Παπαδόπουλος Θεόδωρος ενημέρωσε τα μέλη για τις εξελίξεις στην επιχείρηση ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ στην οποία ο ΣΔΙΠΕ κατέχει περίπου το 1% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τέλος διανεμήθηκε λίστα με 456 μελέτες που υπάρχουν στο αρχείο του ΣΔΙΠΕ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα σχεδιάζουν οι Δήμοι-μέλη.

 

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων