To πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Οινικό Τουρισμό διοργανώνει στους αμπελώνες της περιοχής Kakheti στη Γεωργία από τις 7 ως τις 9 Σεπτεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Γεωργίας.
"Η παράδοση της Γεωργίας στην παραγωγή κρασιού ξεκινούν 8.000 χρόνια πριν και θεωρούνται ως αναπόσπαστο τμήμα της κληρονομιάς της UNESCO, καθιστώντας τη χώρα ιδανική επιλογή για τη φιλοξενία του Συνεδρίου. Η πρόσφατη επιτυχία της χώρας στην προσέλκυση αυξανόμενου αριθμού τουριστών και η ανάπτυξη των τουριστικών προϊόντων της, του branding και του marketing, την καθιστούν μια εξαιρετική πλατφόρμα κοινοποίησης των καλύτερων πρακτικών, εμπειριών και γνώσεων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας, Dimitry Kumsishvili.
"Ο οινικός τουρισμός είναι αναπτυσσόμενο κομμάτι με εξαιρετικές δυνατότητες στη διαφοροποίηση της ζήτησης. Στην περίπτωση της Γεωργίας, οι δυνατότητές του είναι γνωστές και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου για τον οινικό τουρισμό στη χώρα", δήλωσε από την πλευρά το ο γ.γ. του ΠΟΤ, Ταλεμπ Ριφάι.
Η γαστρονομία και το κρασί έχουν γίνει βασικά συστατικά της εμπειρίας κουλτούρας και τρόπου ζωής στους προορισμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς και κίνητρο για ταξίδια. Για την ενίσχυσή τους, ο ΠΟΤ λάνσαρε τον Σεπτέμβριο του 2015 το Δίκτυο Γαστρονομίας (UNWTO Gastronomy Network).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΠΟΤ αναπτύσσει ένα Πρωτότυπο Οινικού Τουρισμού στην Ισπανία. Το πρωτότυπο περιλαμβάνει μια ανάλυση για τον οινικό τουρισμό σε σύγκριση με άλλα είδη τουρισμού, καθώς και τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης προϊόντος που εστιάζει στην ενσωμάτωση των οινοποιείων στην πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κληρονομιά της περιοχής του. Τα αποτελέσματα του πρότζεκτ θα παρουσιασθούν στο συνέδριο.
Το Συνέδριο θα έχει ένα μοναδικό και δυναμικό χαρακτήρα, με 3 συνεδρίες σε διαφορετικά οικονοποιεία της περιοχής.