Οινικός τουρισμός: Διεθνές Συμπόσιο της Unesco στη Σαντορίνη

13-11-15 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου της Unesco που διεξήχθη από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου στη Σαντορίνη με θέμα  την «Κληρονομιά και Αξιοποίηση των Αμπελοοινικών περιοχών».

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από την Έδρα UNESCO «Πολιτισμός και Παραδόσεις του Οίνου» του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Θήρας, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και την Κεντρική Ένωση Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος στην εναρκτήρια τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην οινική παράδοση της Σαντορίνης και την συνεισφορά της στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Όπως είπε: «o επόμενος στόχος όλων μας είναι να αποτελέσει ο αμπελώνας της Σαντορίνης μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και η διαχείριση του πολιτιστικού αυτού πλούτου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς».

Σύμφωνα με το δήμο Θήρας, η διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης, καθώς εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική της παρούσας Δημοτικής Αρχής για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του νησιού (cultural landscape) και την ένταξη της κάτω από την παγκόσμια κληρονομιά της Unesco.

Η θεματολογία του Συμποσίου περιλάμβανε τοποθετήσεις και παρουσιάσεις σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης της κληρονομιάς των αμπελοοινικών περιοχών, την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη των αμπελουργικών παραδόσεων καθώς και την σχέση τουρισμού και οινοτουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της αμπελοοινικής περιοχής.

Από πλευράς Σαντορίνης, παρουσιάστηκε από την οινολόγο και δημοτική σύμβουλο κ. Ιωάννα Βαμβακούρη, ο σαντορινιός αμπελώνας. Σημαντικά στοιχεία για την καλλιεργητική τεχνική στη Σαντορίνη βρέθηκαν πρόσφατα σε βιβλίο 1659 του Francois Richard, ενώ στοιχεία για την οινοπαραγωγή το 1861 βρέθηκαν στα Ιστορικά Αρχεία του Δήμου Καλλίστης. Παράλληλα, στην ομιλία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή πραγματικότητα και στον τρόπο που αξιοποιείται η αμπελοοινική κληρονομιά σε σχέση με τον τουρισμό.

Η παρουσίαση των Ζαμπέλας Φύτρου και Κώστα Παπαγεωργόπουλου αναφερόταν στη δυνατότητα να ενταχθεί η καλλιέργεια του παραδοσιακού αμπελώνα της Σαντορίνης στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Σημαντική ήταν τέλος και η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα σχετικά με τον ιστορικό αμπελώνα της Σαντορίνης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη έφυγε η γαλλική επιστημονική ομάδα με την επικεφαλής Joselyne Perard, καθηγήτρια στην έδρα της UNESCO στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, η οποία εξήρε τόσο την επιστημονική κατάρτιση των ομιλητών όσο και την άψογη διοργάνωση του Συμποσίου.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι