50% αύξηση αφίξεων την τελευταία 3ετία είχε ο κυπριακός τουρισμός

19-06-18 | ΚΥΠΡΟΣ

Κατά 50% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο την τριετία 2014-2017, φτάνοντας σε 3,65 εκατ. το 2017 από 2,44 εκατ. το 2014 (μέση ετήσια αύξηση 14%). Το επίτευγμα αυτό ήρθε σε ένα δύσκολο περιβάλλον και μεγάλες προκλήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ.Άγγελος Λοίζου, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η αύξηση αυτή ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αυξήσεις που σημείωσαν άλλοι προορισμοί, τόνισε, προσθέτοντας:

Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι  η αύξηση στις αφίξεις της περιόδου 2014-2017 προήλθε τόσο από τις παραδοσιακές αγορές πηγές όσο και από νέες αγορές. Για παράδειγμα, οι περιηγητές από το Ην. Βασίλειο σημείωσαν συνολική αύξηση +44%, την Ρωσία +29%, τη Γερμανία 119% καθώς επίσης και από αγορές όπως το Ισραήλ +281%, το Λίβανο +78% και τη Πολωνία +95%.

Αναφορικά με την εποχικότητα την τελευταία τετραετία, οι αφίξεις περιηγητών αυξήθηκαν από 300 χιλιάδες, τη χειμερινή περίοδο 2013/14,  σε 613 χιλιάδες  το 2017/18, καταγράφοντας συνολική αύξηση 104% (ή μέση ετήσια αύξηση 20%).

Για τα αποτελέσματα αυτά συνέτειναν σημαντικά και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες αναπτύσσονται με σταθερά βήματα προόδου. 

Η αύξηση συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2018 εφόσον οι αφίξεις της περιόδου Ιανουαρίου - Μαϊου 2018 ανήλθαν σε 1,135,000 χιλιάδες συγκριτικά με 990,000 χιλιάδες περίπου την αντίστοιχη περίοδο του 2017 σημειώνοντας αύξηση 14,5%.  Με αξιοσημείωτα χαρακτηριστικό το 23% των τουριστών να προέρχεται από χώρες εκτός των 7 σημαντικότερων αγορών.

Το κλειδί της επιτυχίας για τον κυπριακό τουρισμό

Οι λόγοι επίτευξης των πιο πάνω αποτελεσμάτων, είπε ο κ.Λοίζου, περικλείονται σε  ένα τρίπτυχο:

1ο. Μέσω κοινών και καλά συντονισμένων προσπαθειών των τουριστικών εταίρων στην Κύπρο και σε αντίθεση με μεμονωμένες, ξεχωριστές και διασκορπισμένες προσπάθειες του παρελθόντος, πετύχαμε όλοι να πείσουμε τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού (κάποιους μάλιστα που διαχειρίζονται ποσά πολλαπλάσια του προϋπολογισμού της μικρής μας πατρίδας) ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνίες βαρύνουσας σημασίας με σοβαρούς και αξιόπιστους επαγγελματίες εδώ στη Κύπρο.

2ο. Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους οργανισμούς αυτούς ανακτώντας την κλονισμένη εμπιστοσύνη τους, με εμφανή αποτελέσματα, αλλά και σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Κύπρο. Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για νέα ξενοδοχεία σε συνεργασία με ξένους εταίρους.

και 3ο. Εφαρμόσαμε τις  στρατηγικές και βαθιά μελετημένες συμφωνίες και συνεργασίες μας με Οργανωτές Ταξιδίων και Αεροπορικές Εταιρείες που  οδήγησαν στην ενίσχυση τουριστικών προγραμμάτων και στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας της Κύπρου. Και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Hermes για τη συνεργασία αυτή. 

Η θητεία του Δ.Σ. του ΚΟΤ λήγει εφέτος και ενόψει του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο κ.Λοίζου είπε ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να θέσει στις προτεραιότητες του μεταξύ άλλων

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour
Δήμος Αγ.Νικολάου | Κοινή θέση με τους ξενοδόχους κατά των πλωτών αιολικών πάρκων
Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα