Κυπριακός τουρισμός: Το ιστορικό ρεκόρ αφίξεων "επιβάλλει" νέα στρατηγική

29-12-17 | ΚΥΠΡΟΣ

Θεαματική αύξηση κατά 14,7% καταγράφεται στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Μεγαλονήσου.  Οι αφιξεις ανήλθαν σε 3.553.149 σε σύγκριση με τις 3.098.604 το περυσνιό 11μηνο, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Επισημαίνεται ότι διψήφια αύξηση καταγράφηκε σε κάθε μήνα του 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2016.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε €2.216,7 εκ. σε σύγκριση με €1.962,7 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 12,9%

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) εκφράζει την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και ιδιαίτερα γιατί από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα, ο τουρισμός της Κύπρου παρουσιάζει αυξητική τάση.

"Οι προβληματισμοί μας βέβαια παραμένουν για το μέλλον του τουρισμού ώστε να γίνουν τα σωστά βήματα προς τις σωστές κατευθύνσεις με τη συνεργασία όλων για το καλό του τόπου και του κόσμου του¨, επισημαίνει ο ΚΟΤ, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει τη Νέα Στρατηγική η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και "σύντομα θα ληφθούν τελικές αποφάσεις ως προς την υλοποίησή της, βάση της οποίας τίθενται και νέοι στρατηγικοί στόχοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχικότητας, της ανταγωνιστικότητας".

Ο Νοέμβριος

Μεγάλη αύξηση κατά 16,5% υπήρξε και στις αφίξεις Νοεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι οι προαπάθειες για επιμήκυνση της σεζόν κινούνται σε καλό δρόμο. Οι αφίξεις τουριστών τον Νοέμβριο 2017 ανήλθαν σε 144.676 σε σύγκριση με 124.192 τον Νοέμβριο 2016.

Ανάλυση μεταβολών το Νοέμβριο

Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 18,4% τον Νοέμβριο του 2017 σε σχέση με τον Νοέμβριο 2016 ενώ παρατηρήθηκε και 21,4% αύξηση από τη Ρωσία. Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης και από άλλες σημαντικές αγορές όπως τη Γερμανία (0,5%) και το Ισραήλ (27,2%). Αντίθετα σημειώθηκε μείωση 6,1% στις αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα.

Κυριότερες χώρες

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία αποτελούν την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο για τον Νοέμβριο 2017, με ποσοστά 35,4% και 14,8% αντίστοιχα, ενώ οι αφίξεις από την Ελλάδα αποτελούν το 9,4%, από τη Γερμανία το 9,0% και από το Ισραήλ το 6,3%.

Χαρακτηριστικά τουριστών

Ο σκοπός ταξιδιού κατά τον Νοέμβριο 2017 ήταν για ποσοστό 68,3% των τουριστών οι διακοπές, για 15,9% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 15,6% επαγγελματικός.

Οι άντρες αποτελούν το 46,8% των τουριστών και οι γυναίκες το 53,2%, ενώ οι περισσότεροι τουρίστες ανήκουν στις ηλικίες 20-44 ετών.

Ορισμοί

Τουρίστες - Θεωρούνται οι επισκέπτες που παραμένουν τουλάχιστον μία νύκτα στην Κύπρο.

Αφίξεις τουριστών - Ο όρος αναφέρεται σε αριθμό επισκέψεων και όχι σε αριθμό ατόμων. Αυτό διαφέρει με την έννοια ότι ένα άτομο μπορεί να κάνει περισσότερες από μία επισκέψεις τη δεδομένη περίοδο αναφοράς.

Πηγή στοιχείων και κάλυψη

Τα στοιχεία προκύπτουν από την Έρευνα Ταξιδιωτών η οποία διεξάγεται στις αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, καθώς και από διοικητικές πηγές όπως τις μηνιαίες αφίξεις από τα λιμάνια.

Η έρευνα καλύπτει όλα τα άτομα που περνούν από έλεγχο διαβατηρίων στα λιμάνια και αεροδρόμια της Κύπρου και αναφέρονται στην ελεγχόμενη από το Κράτος περιοχή. Δεν περιλαμβάνει τους ταξιδιώτες που έρχονται και φεύγουν παράνομα μέσω λιμανιών και αεροδρομίων της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου.

Η αναγωγή των στοιχείων γίνεται με βάση στοιχεία που αποστέλλονται στη Στατιστική Υπηρεσία από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και από τις λίστες επιβατών των πλοίων, καθώς και από στοιχεία που αποστέλλονται από το Γραφείο Ανάλυσης και Στατιστικής της Αστυνομίας Κύπρου.

 

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ