Ο τουρισμός στη Βόρεια Κύπρο

24-07-17 | ΚΥΠΡΟΣ

Με αφορμή το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Sϋddeutsche Zeitung σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Κύπρου - Κατεχόμενα -, ο έμπειρος τουριστικός παράγοντας, που αρθρογραφεί στο Tornos News καταθέτει τις προσωπικές του εμπειρίες από τις επισκέψεις του στην περιοχή.

Πράγματι, γράφει, υπάρχει συνεχής τουριστική ανάπτυξη με την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων και σύγχρονων τουριστικών συγκροτημάτων, νέας μαρίνας και  γηπέδου γκολφ, κυρίως με τουρκιά επενδυτικά κεφάλαια.

Επίσης εκτελούνται έργα βελτίωσης των υποδομών, όπως δρόμοι, λιμενικά, επέκταση αεροδρομίου, που αλλάζουν και εκσυγχρονίζουν την εμφάνιση της περιοχής, που ακόμα υστερεί σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα νέα  ξενοδοχεία δεν υπολείπονται σε υπηρεσίες από αυτά της Κρήτης και της Ρόδου, με έμφαση στην καλή κουζίνα.

Λειτουργούν περί τα τριάντα καζίνο, πολλά μέσα στα ξενοδοχεία,  που είναι και  ο μεγάλος κράχτης για υψηλές πληρότητες όλο το χρόνο, με πελάτες από  Τουρκία, Ρωσία, Βρετανία, Αραβικές χώρες και βέβαια Κύπριους πολίτες.

Τουρκικές τράπεζες έχουν εγκατασταθεί και δανειοδοτούν τόσο ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις όσο και  επενδύσεις για οικιστική ανάπτυξη για τη δημιουργία κατοικιών προς πώληση σε ξένους.

Η οικοδομική δραστηριότητα  στον τομέα του real estate είναι όντως εμφανής.

Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν ικανοποιητικά και παρατηρείται μία συνεχής βελτίωση της εικόνας του παράνομου Κράτους, που σε δύο, τρία χρόνια θα έχει σύγχρονη δομή  με  πολύ σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό.

Εκείνο που αντιλαμβάνεται αμέσως ο επισκέπτης στα Βόρεια, είναι ότι  βρίσκεται σε Τουρκικό έδαφος, που δεν έχει σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, στα Νότια.

Η αλήθεια είναι αυτή. Το μεγάλο ερώτημα  όμως είναι πως είναι δυνατόν να συνυπάρξουν, πλέον, ο Βοράς και Νότος, διοικητικά και οικονομικά,  σε ένα Κράτος, όταν το  1960, με διαφορετικές προϋποθέσεις  και πληθυσμιακή σύνθεση υπέρ των Ελληνοκυπρίων, το εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι πολιτικοί το αντιλαμβάνονται αλλά δεν είναι ρεαλιστές για να το αποδεχθούν,  δεν πρόκειται να έχουν αίσιο αποτέλεσμα για πολλούς και διάφορους λόγους.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»