Το plan B του Ερντογάν στο Κυπριακό και ο τουρισμός

09-07-17 | ΚΥΠΡΟΣ

Με αφορμή την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο θέρετρο Crans - Montana, γεγονός άλλωστε αναμενόμενο από τη  γενική στάση της Τουρκίας, θα πρέπει πλέον  σιγά- σιγά οι Κύπριοι και το Κυπριακό  Κράτος  να αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία επανένωσης με τα Κατεχόμενα, τουλάχιστον όσο ο Ερντογάν θα είναι Πρόεδρος της Τουρκίας, γράφει ο έμπειρος τουριστικός παράγοντας, που συχνά αρθρογραφεί στο Tornos News.

Διασκέψεις μπορεί να γίνονται, όμως η Τουρκία θα προβάλλει συνεχώς θέσεις που θα οδηγούν σε αποτυχία των συνομιλιών. Πώς είναι δυνατόν να διατηρεί η Τουρκία στρατό και βάσεις στο ενιαίο Κυπριακό Κράτος, όπως ζητάει, ως εγγυήτρια Χώρα;

Τα συμφέροντα της Τουρκίας, γεωπολιτικά, είναι ζωτικής σημασίας, έχοντας βάλλει πλέον  γερό πόδι στη Βόρειο Κύπρο.

Οι τουριστικές επενδύσεις Τούρκων επιχειρηματιών είναι πολύ μεγάλες, σε ξενοδοχεία, μαρίνες, καζίνο,επίσης  μεγάλα έργα υποδομής εκτελούνται  ήδη με γοργό ρυθμό και με την οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας, τουρκικές τράπεζες έχουν  υποκαταστήματα και δανειοδοτούν επιχειρήσεις,  το νέο αεροδρόμιο επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται και βέβαια με  σκοπό το Ψευδοκράτος  να ισχυροποιήσει τις θέσεις του , ως de facto ανεξάρτητο Κράτος, έναντι της Διεθνούς κοινής γνώμης, εάν δεν ευοδωθεί τον plan B του Ερντογάν.

Το plan B δεν είναι μόνο απειλή, είναι σχέδιο σε εξέλιξη.

Είναι ουτοπία η επανένωση σύμφωνα με τις προϋποθέσεις ανάλογα με τα συμφέροντα της Τουρκίας,  μετά από 43 χρόνια κατοχής. Έχει γίνει πλέον η Βόρειος Κύπρος ένα  Τουρκικό προτεκτοράτο με αμιγή τουρκόφωνο πληθυσμό.

Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουν υπό ενιαία Διοίκηση, Κυπριακό Κράτος και Κατεχόμενα σήμερα, όταν το 1960 με πολύ διαφορετικές συνθήκες και συνθέσεις του πληθυσμού υπέρ των Ελληνοκυπρίων, απέτυχε το μοντέλο της συνδιοίκησης.

Το μόνο σοβαρό ζήτημα που πρέπει να ρυθμισθεί, όποια και αν είναι η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, είναι οι αποζημιώσεις των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων που αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν μετά την εισβολή. Διαδικασία όμως που θα διαρκέσει πολλά χρόνια με ρυθμίσεις των αποζημιώσεων σε βάθος πεντηκονταετίας.

Το plan B του Ερντογάν έχει μπει από καιρό σε εφαρμογή με την προώθηση φιλοτουρκικού κλίματος με τη καθοδηγούμενη προπαγάνδα στα Κατεχόμενα για  τη σταδιακή μεταστροφή του πληθυσμού και την έκφραση της λαϊκής βούλησης υπέρ της  διεξαγωγής δημοψηφίσματος για ένωση με την μητέρα πατρίδα την Τουρκία.

Η λύση αυτή εξυπηρετεί  τον τουρισμό και την  περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, διότι πλέον ως ενιαία με το Τουρκικό Κράτος, θα αρθούν οι περιορισμοί και το εμπάργκο αεροδρομίων και λιμανιών.

Ακριβώς το μοντέλο της Κριμαίας. Ποίος θα τους σταματήσει;  κανένας... θα ακολουθήσουν διαμαρτυρίες και ψηφίσματα του ΟΗΕ χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Τετελεσμένα γεγονότα.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση σε αδιέξοδο, μη έχοντας περιθώρια υποχωρήσεων και ελιγμών. Η πρωτοβουλία των κινήσεων στην Τουρκία.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»