«Χρυσή ευκαιρία» ο γαμήλιος τουρισμός στην Κύπρο

14-03-17 | ΚΥΠΡΟΣ

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου από την αγορά του γαμήλιου τουρισμού αναδείχθηκαν στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου με τους αρμόδιους να υπογραμμίζουν ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για την αύξησης της διαθεσιμότητας. Διαβάστε το ρεπορτάζ από την κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα stockwatch...

Θετικές προοπτικές για τον γαμήλιο τουρισμό στην Κύπρο διαπιστώθηκαν στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου, καθώς στη συγκεκριμένη αγορά παρατηρείται αύξηση 20% ενώ η επιτροπή ζητά από τον ΚΟΤ τον σχεδιασμό συγκεκριμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού στην Κύπρο. 

Εκ μέρους του ΚΟΤ, η Λυγία Θεοδώρου ανέφερε ότι ο γαμήλιος τουρισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά ειδικά προϊόντα που απέκτησε μεγάλη δυναμική. 

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, πραγματοποιούνται 8 χιλ. πολιτικοί γάμοι τον χρόνο με τις 5 χιλ. να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η κ. Θεοδώρου σημείωσε ότι τα ζευγάρια που έρχονται στην Κύπρο συνοδεύονται από την οικογένεια και τους φίλους τους, διαμένουν τουλάχιστον 7-10 μέρες και αφήνουν χρήματα σε επιχειρήσεις, φωτογράφους, διακόσμηση κτλ. 

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδιαφέρον καταγράφεται και από το Λίβανο, το Ισραήλ, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από όπου γίνονται κάποιοι ακριβοί γάμοι. Η Ινδία, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι ανάμεσα στις αγορές που γίνεται προσπάθεια προσέγγισης. 

Εκ μέρους του ΣΤΕΚ η γενική διευθύντρια Χρυσαίμιλη Ψιλογένη τόνισε ότι ο γαμήλιος τουρισμός παρουσιάζει τρομερή άνθιση τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι χρειάζεται η βοήθεια της βουλής, του ΚΟΤ και της ένωσης δήμων και κοινοτήτων για προώθηση του προϊόντος. 

Πρόσθεσε ότι η αγορά του γαμήλιου τουρισμού αναπτύσσεται στην αγορά της Κίνας και της Ιαπωνίας, αγορές τις οποίες δεν έχουμε αναπτύξει ακόμα, όπως είπε. 

Ο ΚΟΤ αναφέρθηκε στις αδυναμίες που υπάρχουν στη βιομηχανία λέγοντας ότι πολλοί γάμοι τελούνται ταυτόχρονα ή στους ίδιους χώρους με μαζικό χαρακτήρα. 

Εντοπίζεται έλλειψη χώρων τέλεσης των γάμων, υπάρχει περιορισμένη ευχέρεια στη χρήση της αγγλικής γλώσσας και ανομοιογένια στα τέλη. 

Οι χώρες που βρίσκονται πρώτες στη λίστα των επιλογών για τέλεση γάμων είναι οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες, η Ελλάδα και η Τουρκία, σημείωσε η κ. Ψιλογένη αναφέροντας ότι αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα και για την Κύπρο. Παράλληλα, κάποιες χώρες προωθούν τους ομοφυλοφυλικούς γάμους, αγορά την οποία ακόμα «φοβόμαστε», όπως σημείωσε. 

Η κ. Ευρυπίδου, μέλος του ΣΤΕΚ, ανέφερε ότι χάνονται εισοδήματα λόγω της αδυναμίας επιβεβαίωσης πέραν των δύο κρατήσεων γάμου την ίδια μέρα σε ένα δήμο καταγράφοντας το πρόβλημα της έλλειψης λειτουργών τέλεσης γάμων. 

Η κ. Ευρυπίδου παρουσίασε επίσης, ειδική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό της αναμονής στα αιτήματα τέλεσης γάμων. 

Ο ΠΑΣΥΞΕ εισηγήθηκε περαιτέρω ενίσχυση του τομέα με περισσότερες απευθείας πτήσεις από διάφορους προορισμούς και ενημέρωση των δήμων από την ένωση δήμων για τη διαθέσιμη πλατφόρμα. 

Ο ACTA χαρακτήρισε χρυσή ευκαιρία την ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού για την απάμβλυνση της εποχικότητας, όπως αναφέρθηκε. 

Η επιτροπή εμπορίου κάλεσε τον ΚΟΤ να λάβει υπόψη τα σημεία που τέθηκαν ενώπιον της και να ετοιμάσει ένα σχέδιο μίνι στρατηγικής. 

Σε δύο εβδομάδες το θέμα θα επανέλθει στην επιτροπή ώστε στη βάση της στρατηγικής που θα παρουσιάσει ο ΚΟΤ και σε συνεργασία με την ένωση δήμων, η επιτροπή εμπορίου να ασκήσει πιέσεις για την προώθηση και στήριξη της αγοράς του γαμήλιου τουρισμού. 

Πηγή: stockwatch.com.cy

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour