Κυπριακός Τουρισμός: 164 ξενοδοχεία έμειναν ανοιχτά το χειμώνα

24-02-17 | ΚΥΠΡΟΣ

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των ξενοδοχείων που έμειναν ανοικτά αυτό τον χειμώνα στην Κύπρο, καταδεικνύοντας τις αυξημένες προσδοκίες των ξενοδόχων για βελτίωση του τουριστικού κλίματος, μετά την περσινή χρονιά ρεκόρ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch ο ΚΟΤ, κατά τη χειμερινή περίοδο του 2016-2017 παρέμειναν ανοιχτά 164 ξενοδοχεία σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου έναντι 142 τη χειμερινή περίοδο του 2015-2016. 

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου σημειώνει ότι αλλάζουν τα δεδομένα για τον χειμερινό τουρισμό στο νησί καθώς, όπως εξηγεί, τουριστικοί πράκτορες άρχισαν δειλά- δειλά να προωθούν προγράμματα και τους χειμερινούς μήνες. 

Τόνισε ότι από την πλευρά του ο ΚΟΤ, έχει καταφέρει να προωθήσει τον αθλητικό τουρισμό, τη γαστρονομία καθώς και τον θρησκευτικό τουρισμό, ο οποίος, όπως σημείωσε, εξελίσσεται ραγδαίως. 

Με βάση τα στοιχεία του ΚΟΤ, στην Πάφο παρέμειναν ανοιχτά 47 ξενοδοχεία ανοιχτά έναντι 37 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στη Λεμεσό 43 από 35 πέρσι ενώ στη Λάρνακα η κατάσταση δεν άλλαξε, καθώς τα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν έφτασαν τα 32 από 31 πέρσι. 

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου παρέμειναν ανοιχτά 13 ξενοδοχεία έναντι 10 τη χειμερινή περίοδο 2015-2016 και στη Λευκωσία παρέμειναν σε λειτουργία όλα τα ξενοδοχεία, που είναι 29 στο σύνολο τους. 

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ επισημαίνει ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. 

«Προσβλέπουμε ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες που έχουν ως βάση την Κύπρο θα επεκτείνουν τα δρομολόγια τους και κατά τη χειμερινή περίοδο», παρατήρησε και πρόσθεσε: 

Ο κ. Λοΐζου εκτιμά ότι με βάση τις αναφορές τουριστικών γραφείων για το 2017, η δυναμική των αφίξεων θα συνεχιστεί και επεσήμανε ότι «ο τουρισμός δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη». 

«Το τι έχουμε πετύχει το 2016 ήταν ο προγραμματισμός του 2014 και 2015 και το τι θα γίνει το 2017 είναι ο προγραμματισμός του 2015 και του 2016», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΚΟΤ. 

Συνειδητοποιημένη προσπάθεια 

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, αναφέρει ότι υπάρχει μία συνειδητοποιημένη και εντατική προσπάθεια όπως κάθε χειμερινή περίοδο παραμένει μεγαλύτερος αριθμός ξενοδοχείων σε λειτουργία σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

«Οι προσπάθειες φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλοι οι τουριστικοί φορείς έχουμε θέσει ως στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αυτό εξ’ υπακούει να παρατείνεται η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον κατά τον μήνα Νοέμβριο και η πρόωρη επαναλειτουργία για την καλοκαιρινή περίοδο από τον Απρίλιο και σε ορισμένες περιπτώσεις και από τον Μάρτιο», σημειώνει. 

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «οι ενδείξεις είναι ότι αυτή η θετική τάση θα συνεχιστεί και την τρέχουσα τουριστική περίοδο μία και ορισμένες ναυλωμένες πτήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για έναρξη του καλοκαιρινού προγράμματος από τον επόμενο μήνα». 

Πρόσθεσε ότι οι κύριες αγορές που τροφοδοτούν την Κύπρο, αναμένεται να είναι και πάλι οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, του Ισραήλ και των σκανδιναβικών χωρών. 

Ιδιαίτερη μνεία, συνεχίζει, θα πρέπει να γίνει στη γερμανική αγορά η οποία με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για φέτος στην Κύπρο αναμένεται να έχει θεαματική αύξηση σε σχέση με το 2016. 

Για την αγορά της Γερμανίας ο πρόεδρος του ΚΟΤ κάνει λόγο για μία αναμενόμενη αύξηση τουριστών του 50%. 

Το 2016 οι αφίξεις ανήλθαν σε 3.186.531 σε σύγκριση με 2.659.405 το 2015, σημειώνοντας αύξηση 19,8% ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια ενός έτους. Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 οι αφίξεις ανήλθαν στις 569.313 έναντι 455.804 το τελευταίο τρίμηνο του 2015 καταγράφοντας αύξηση 24,9%. 

Πηγή: stockwatch.com.cy

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά