Κύπρος: Άλματα στις αφίξεις το χειμώνα

23-01-17 | ΚΥΠΡΟΣ

Για άλματα της τάξης του 30% ετησίως στον χειμερινό τουρισμό και σημαντική βελτίωση σε ότι αφορά την εποχικότητα των τουριστικών ροών προς την Κύπρο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΤ Αντώνης Λοΐζου. 

Στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού του ΚΟΤ για το 2017 στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, ο κ. Λοΐζου τόνισε πως δεν είναι συγκυριακοί οι λόγοι που οδήγησαν φέτος, στην προσέλκυση 3,2 εκ. τουριστών. 

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου οι φετινές αφίξεις αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών και επιτεύχθηκε παρόλο που η Κύπρος έχασε μέρος των αφίξεων λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή. 

«Πήραμε 200.000 περισσότερους τουρίστες από τη Ρωσία, 300.000 πρόσθετες αφίξεις από άλλες χώρες και χάσαμε λόγω του ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών προβλημάτων που υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Λοΐζου επικαλούμενος αναφορές από οργανωτές ταξιδίων. 

Τόνισε ότι το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε οφείλεται στον στοχευμένο τρόπο προώθησης, επισημαίνοντας ότι το 50% των προσπαθειών του ΚΟΤ επικεντρώνεται στην προώθηση όχι του ήλιου και της θάλασσας αλλά του υπόλοιπου προϊόντος που έχει να προσφέρει η Κύπρος. 

Παράλληλα, ο κ. Λοΐζου απηύθυνε έκκληση για στήριξη του τομέα του τουρισμού επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός «κράτησε» την οικονομία για ακόμα μια φορά την περίοδο της κρίσης και τώρα, θέλει βοήθεια, κατά την έκφραση του. 

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο τουρισμός στην Κρήτη έφτασε στα 4 εκ. φέτος, υπέδειξε στους βουλευτές ότι κανείς δεν θα ήθελε τον τουρισμό της Κρήτης καθώς η κατά κεφαλή δαπάνη αυτών των τουριστών περιορίζεται στα €460 ενώ, για παράδειγμα ένας γερμανός τουρίστας στην Κύπρο ξοδεύει €900. 

Ο κ. Λοΐζου επεσήμανε ότι το 38% των συνολικών τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο επέλεξαν το all inclusive με το ενδιαφέρον να είναι πιο έντονο σε παραλιακές περιοχές και σε συγκεκριμένους μήνες. 

Προτεραιότητα το ν/σ για υφυπουργείο 

Ο κ. Λοΐζου εξέφρασε προβληματισμό για τους σχεδιασμούς που αφορούν στη δημιουργία υφυπουργείου τουρισμού. 

«Θέλουμε να γνωρίζουμε και εμείς πού στεκόμαστε σε αυτό το θέμα», είπε ο κ. Λοΐζου, επισημαίνοντας ότι ο ΚΟΤ δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σε θέματα στρατηγικής, καθώς αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες της προεδρίας και του υπουργείου εμπορίου. 

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ για το 2017 προνοεί δαπάνες €50,8 εκ. σε σύγκριση με €50,54 εκ. το 2016. 

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την ουσιώδη και σημαντική αύξηση στο τουριστικό ρεύμα 2016, η οποία επιτεύχθηκε όπως είπε, με τον ίδιο προϋπολογισμό, που ανέρχεται περίπου στα €50 εκ. ετησίως.

Πηγή: stockwatch.com.cy

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»