ITB 2018: Τι σχέση έχει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βίκτωρα Ουγκώ και τον Όσκαρ Ουάιλντ;

09-03-18 | Ο Torna-δόρος

Ένας Γάλλος και ένας Ιρλανδός συγγραφέας παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της ΙΤΒ Berlin, δια στόματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Στην  εναρκτήρια ομιλία της η καγκελάριος εμφανίστηκε με σαφή ποιητική διάθεση, ίσως γιατί ο φετινός εταίρος της έκθεσης, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, είναι η πολιτική της πατρίδα.

Για να τονίσει τον εκμηδενισμό των αποστάσεων ανθρώπων και τόπων,  η κ. Μέρκελ  χρησιμοποίησε το απόφθεγμα του Βίκτωρος Ουγκώ: «Οι αποστάσεις μειώνονται, οι άνθρωποι πλησιάζουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βίκτωρ Ουγκώ υπήρξε μέγας φιλέλληνας με πλούσια ποιητική δράση σε σχέση με τα ελληνικά ζητήματα αλλά και ο συνεπέστερος των υποστηρικτών του νεότευκτου ελληνικού κράτους. Εκτός της συμπαράστασης προς τους Κρήτες έδειξε ενδιαφέρον και για την αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα κατηγορώντας τον Έλγιν για αυτή του την πράξη, στη βάση της αντίληψής του ότι η πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού δεν πρέπει να γίνεται κτήμα ενός άλλου.

Κλείνοντας την ομιλία της, η καγκελάριος επεσήμανε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι επίσης πρεσβευτές του κοσμοπολιτισμού.  Για να δώσει έμφαση σε αυτή της την άποψη, η κ. Μέρκελ ανέφερε το απόφθεγμα τον Όσκαρ Ουάιλντ, «το ταξίδι αποτελεί ανάταση για το μυαλό και διαλύει τις προκαταλήψεις μας».

Όπως ο Ουγκώ, έτσι και ο Ουάιλντ ήταν γνωστός φιλέλληνας, βραβευμένος για τις κλασσικές σπουδές του. Μιλούσε και έγραφε απταίστως στα αρχαία ελληνικά, ενώ είχε επισκεφθεί αρκετά μέρη της  Ελλάδας την οποία αγάπησε με πάθος. 

Ούτως ή άλλως, η διάθεση διάλυσης των προκαταλήψεων και ενότητας των λαών, μόνο μέσω του τουρισμού μπορεί να επιτευχθεί. 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»