Τουρισμός: Αναγκαίος ο χωροταξικός αναπτυξιακός σχεδιασμός σε Ελλάδα και Κύπρο

20-09-17 | Ο Torna-δόρος

Ο τουρισμός στην Κύπρο αυξάνεται θεαματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ συντελείται ένας πραγματικός επενδυτικός τουριστικός οργασμός στην Κύπρο, με χιλιάδες κλίνες να προστίθενται κάθε χρόνο, για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια. Ποια είναι η προοπτική για τα επόμενα χρόνια; Τον προβληματισμό του γι αυτό το ζήτημα καταθέτει στη στήλη ο έμπειρος τουριστικός παράγοντας, που συχνά αρθρογραφεί στο Tornos News, γράφοντας:

Πρέπει να ληφθεί  σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η τουριστική ανάπτυξη στη νότια ακτογραμμή, από περιοχή Πάφου μέχρι Αμμόχωστο, που είναι και η μόνη παραλιακή εκμεταλλεύσιμη ζώνη, συνολικού καθαρού μήκους 200 χιλιομέτρων περίπου, εκτός των εκτάσεων των δύο Βρετανικών βάσεων, θα κορεσθεί μετά το πέρας της τρέχουσας αναπτυξιακής φρενίτιδας. 

Η γη είναι πλέον δυσεύρετη, αρκεί να σημειωθεί ότι οι δύο από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές για το Καζίνο Κύπρου στην παραλιακή ζώνη, αποχώρησαν από τη διαδικασία γιατί δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κατάλληλη έκταση.

Μη υπάρχοντος χώρου για την ανάπτυξη των τουριστικών εγκαταστάσεων, οι ξενοδοχειακές επενδύσεις γίνονται ως επί το πλείστον καθ ύψος, γεγονός που θα διαφοροποιήσει το παραλιακό μέτωπο και  θα μοιάζει με το Dubai,  με κίνδυνο να γίνει ένας φθίνων  προορισμός διακοπών , που θα ασφυκτιά κάτω από τα μεγαθήρια της παραλιακής ζώνης.

Χρειάζεται να γίνουν, τώρα,  χωροταξικές αναπτυξιακές ρυθμίσεις και να ληφθούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, γιατί αύριο θα είναι αργά. 

Επίσης, πρέπει να υπάρξει σχέδιο  τουριστικής ανάπτυξης της ενδοχώρας με νέους προορισμούς ,προσφέροντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού,  σε αντιστάθμισμα του αναπόφευκτου κορεσμού , στην παραλιακή ζώνη.

Οι παραπάνω επισημάνσεις υποβλήθηκαν πρόσφατα στο αρμόδιο Υπουργείο.

Φαίνεται όμως να έχουν και εκείνοι επισημάνει το θέμα και προβληματίζονται για τις επόμενες διορθωτικές  κινήσεις.

Κορεσμός όμως επέρχεται και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας:

Χαλκιδική, Κασσάνδρα,

Κρήτη, βόρεια παραλία, από Χανιά μέχρι Αγ Νικόλαο

Ρόδος, από αεροδρόμιο μέχρι πόλη και από πόλη μέχρι Αφάντου,

Κέρκυρα, δυτικός παραλιακός άξονας,

Ζάκυνθος, Λαγανάς

Κως, πολλές περιοχές

Μύκονος, Σαντορίνη.

Απαιτείται σχεδιασμός για την ανάπτυξη και προώθηση νέων προορισμών δίδοντας ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα. Απαιτείται πενταετές business plan και χωροταξικό σχέδιο με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής, μετά από πραγματική επιστημονική δουλειά , όπως γίνεται στα προηγμένα Κράτη, με έμπειρους τεχνοκράτες που σημειωτέον υπάρχουν στη Χώρα μας πολλοί και ικανότατοι.

 

 

διαβάστε ακόμα

Προβολή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους
Η συμβολή του ΞΕΕ στην τουριστική ανάδειξη του Έβρου
To πρώτο Σχολείο Τουρισμού OnTour Κρήτης - Μαλεβίζι στις 28 Μαΐου
Το προεδρείο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ
Ταξίδι γνωριμίας με τη Ρόδο από αποστολή της Jet2Holidays
Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή