Επικοινωνιακό τρικ οι δικαιολογίες για την κατάρρευση των τουριστικών εσόδων

30-10-16 | Ο Torna-δόρος

Με ένα επικοινωνιακό τρικ και διοχετεύοντας ανυπόστατες δικαιολογίες επιχείρησαν διάφοροι κύκλοι να αποποιηθούν την ευθύνη τους για τα αρνητικά ρεκόρ δεκαετίας που καταγράφουν τη φετινή περίοδο οι μειώσεις των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Το νέο εύρημα που επιστρατεύθηκε αλλά έπεσε στο κενό -πριν προλάβει να αποπροσανατολίσει σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου -είναι ότι τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν επειδή φοροδιαφεύγουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Βέβαια, οι σοβαροί του τουριστικού χώρου γνωρίζουν ότι δεν ισχύει αυτό. Και δεν ισχύει γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος -όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας -δεν συλλέγει τα στοιχεία των εισπράξεων με βάση τα δηλωθέντα έσοδα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά με βάση τις δηλώσεις των ξένων τουριστών για το ύψος των δαπανών τους.

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν δηλώνει τα έσοδα αυτά ο τουριστικός επιχειρηματίας αυτό συνιστά λόγο κριτικής για φοροδιαφυγή. Είτε, όμως, τα δηλώνει είτε όχι, η εισροή των εσόδων σε επίπεδο χώρας έχει καταγραφεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.  Άρα καταρρέει το επιχείρημα ότι τα τουριστικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα γι' αυτό το λόγο. Η πραγματικότητα είναι ότι το ποσοστό πτώσης των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος καταγράφει αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Αλλά και το μέσο έσοδο ανά ταξίδι καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Αντί, λοιπόν, κάποιοι να αναζητούν δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα, ας δουλέψουν με όρους αγοράς και όχι με όρους επικοινωνίας για να αλλάξει η αρνητική αυτή κατάσταση για τον ελληνικό τουρισμό. Τα επικοινωνιακά τρικ δεν φέρνουν περισσότερα τουριστικά έσοδα στη χώρα...

διαβάστε ακόμα

Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία