Διογκώνεται η απάτη στην ταξιδιωτική βιομηχανία – 425% επάνω ο τζίρος της το 2015

04-04-16 | Ο Torna-δόρος

Tρομακτική αύξηση, της τάξης του 425%, παρουσιάζει ο τζίρος των επιχειρήσεων-απάτη στην τουριστική βιομηχανία, φτάνοντας πέρυσι τα 11,5 εκατ. λίρες έναντι 2,2 εκατ. λιρών το 2014.

Συγκεκριμένα, το περασμένο 12μηνο αναφέρθηκαν στη βρετανική υπηρεσία δίωξης της απάτης, Action Fraud, 4.910 υποθέσεις.

Η πιο συνηθισμένη μορφή απάτης αφορά την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων, όμως αυξητικές είναι και οι τάσεις στην υποκλοπή στοιχείων πρόσβασης σε λογαριασμούς χρηστών σε δημοφιλείς πλατφόρμες με υπηρεσίες καταλυμάτων.

Το μέσο ποσό που χάθηκε σε υποθέσεις απάτης υπολογίζεται σε 3.000 λίρες, όμως οι απώλειες δεν αφορούν αποκλειστικά χρηματικά ποσά, με σχεδόν τα μισά θύματα (44%) να μιλούν για εξαπάτηση με σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία τους.

Το ηλικιακό εύρος των ταξιδιωτών-στόχων κυμαίνεται από 30 έως 49 ετών, πολλοι εκ των οποίων έχουν οικογένεια, ενώ η βασική περίοδος διακοπών κατά την οποία φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται περισσότερο οι απατεώνες είναι η περίοδος των Χριστουγέννων, και ιδιαίτερα όσους κάνουν κράτηση τελευταίας στιγμής.

Η πλειονότητα των θυμάτων πλήρωσαν με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπέζης ή με μετρητά χωρίς να προβλέπεται επιστροφή χρημάτων.

Τα ανησυχητικά ποσοστά προκάλεσαν κοινή ανακοίνωση της ένωσης βρετανικών τουριστικών γραφείων ABTA, της αστυνομίας του Λονδίνου και της Get Safe Online, με την οποία προειδοποιούν τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους στις κρατήσεις ταξιδίων.

Όπως αναφέρουν, μέρος της μεγάλης αύξησης της απάτης οφείλεται σε περιστατικά που δεν αναφέρθηκαν στο παρελθόν.

Oι πιο κοινές μορφές απάτης έχουν ως στόχο τα καταλύματα (εικονικές ιστοσελίδες κρατήσεων, υποκλοπή στοιχείων πελατών, ψεύτικες διαφημίσεις σε social media), τα αεροπορικά εισιτήρια (ο χρήστης λαμβάνει ψεύτικο εισιτήριο ή δεν λαμβάνει εισιτήριο μετά την κράτηση, ιδιαίτερη στόχευση σε πτήσεις προς Νιγηρία, Ινδία και Πακιστάν), τις αθλητικές διοργανώσεις και τα ταξίδια προσκυνηματικού τουρισμού (λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας εισιτηρίων στις μεγάλες διοργανώσεις), κλαμπ διακοπών (ιδιαίτερα υψηλά ποσά από 9.000 έως 35.000 λίρες, αντιστοιχούν στο 26% του συνολικού ποσού που χάθηκε σε τέτοιες περιπτώσεις).

Έτσι, η βρετανική αστυνομία προτείνει οι καταναλωτές να ακολουθούν έναν αριθμό βασικών ελέγχων της κράτησης, όπως την αναζήτηση του ονόματος της εταιρίας στο διαδίκτυο, τη διαπίστωση εάν η ιστοσελίδα είναι νόμιμη με έλεγχο του domain name και η πληρωμή με πιστωτική κάρτα παρά με χρεωστική ή με μετρητά.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ