Βάζουν παντελόνι οι γυναίκες αεροσυνοδοί της British Airways - ιστορική δικαίωση του σωματείου

09-02-16 | Ο Torna-δόρος

Tο σωματείο των εργαζομένων πληρώματος καμπίνας της British Airways διεκδίκησε και κέρδισε, έπειτα από 2ετή αγώνα, το δικαίωμα οι γυναίκες αεροσυνοδοί να μπορούν να φορούν παντελόνι, με τον αερομεταφορέα ωστόσο να ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες-μέλη του πληρώματος πάντα είχαν αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με το σωματείο, ο «μεικτός στόλος», μια κατηγορία πληρώματος που δημιουργήθηκε το 2010 και στην οποία ίσχυαν διαφορετικοί όροι για το προσωπικό, ελάμβανε οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες «δεν ανήκει στο όραμα του μεικτού στόλου οι γυναίκες αεροσυνοδοί να φορούν παντελόνι».

Οι όροι αυτοί ίσχυαν για περίπου 3.000 μέλη πληρώματος, από το σύνολο των 17.000 που απασχολεί η εταιρία.

Το σωματείο αναφέρει ότι το 83% των μελών του ήθελαν να έχουν το δικαίωμα να φορούν παντελόνι καθώς και ότι μετά από αγώνα που κράτησε 2 χρόνια, ο αερομεταφορέας υπαναχώρησε.

Ωστόσο, ο αερομεταφορέας ισχυρίζεται ότι παρότι το παντελόνι δεν αποτελούσε τμήμα της στολής, το πλήρωμα καμπίνας ήταν σε θέση να κάνει σχετικό αίτημα στον μάνατζερ, με λιγότερο από 1% να κάνει τελικά το συγκεκριμένο αίτημα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος του Σωματείου των πληρωμάτων (Unite), Matt Smith, χαρακτήρισε γελοίο το γεγονός ότι επί 46 χρόνια μετά την νίκη των γυναικών να είναι ισότιμες με τους άνδρες όσον αφορά τους μισθολογικούς όρους, εταιρίες όπως η British Airways διατηρούσαν παλαιομοδίτικες αντιλήψεις και να συμπεριφέρονται διαφορετικά στις γυναίκες. Η στάση της British Airways δεν αποτελεί πλεονέκτημα για έναν σύγχρονο αερομεταφορέα, ανέφερε, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια καμπάνια εναντίον της συνεχιζόμενης άρνησης της εταιρίας να επιτρέψει στις γυναίκες αεροσυνοδούς που εργάζονται στο Μεικτό Στόλο να έχουν την επιλογή να φορούν παντελόνι.

Τα πληρώματα της British Airways Worldwide και Euro μπορούν να φορούν παντελόνι από το 2003, μετά από τη σχεδιαστική παρέμβαση στις στολές από τον Julien Macdonald.

διαβάστε ακόμα

Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα