1.000 ευρώ η ξενάγηση των γκρουπ στο κέντρο της Ρώμης!

24-09-15 | Ο Torna-δόρος

H Ρώμη μετατρέπεται σε έναν ακριβό και απρόβλεπτο προορισμό διακοπών, μετά από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της δημοτικής αρχής να πενταπλασιάσει τον τουριστικό φόρο εισόδου στην πόλη των οργανωμένων γκρουπ τουριστών με οδηγό/ξεναγό κατά το ιωβηλαίο έτος 2016.

Έπειτα από την εφαρμογή του μέτρου, κάθε οργανωμένο γκρουπ τουριστών που θα εισέρχεται στο κέντρο της πόλης για να ξεναγηθεί σε αξιοθέατα όπως το Βατικανό, θα κληθεί να καταβάλλει ημερήσιο φόρο ύψους 1.000 ευρώ, έναντι 200 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στο ήδη αυξημένο τέλος που επιβλήθηκε τον τελευταίο χρόνο στη διαμονή, το οποίο διπλασιάστηκε σε σχέση με το παρελθόν. 

Τα σχέδια του Δήμου έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των τουρ οπερέιτορ και των τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους επισκέπτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρισμού, ΕΤΟΑ, εξέφρασε την ανησυχία της, τονίζοντας ότι ο πενταπλασιασμός του φόρου είναι εντελώς δυσανάλογος, ότι απειλεί τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια για ταξίδια μέσα στο 2016 και ύστερα και ότι πρόκειται για άλλο ένα κόστος που καθιστά τη Ρώμη έναν ακριβό και απρόβλεπτο προορισμό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΤΟΑ, βάσει των νέων προτάσεων, ένας επισκέπτης που ξεναγείται σε γκρουπ 40 ατόμων και μένει σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο θα πληρώνει 33 ευρώ σε σύνολο τοπικών φόρων τη βραδιά, όταν τα τέλη διαμονής και ξενάγησης βαραίνουν το γκρουπ. Το νούμερο αυτό εξάγεται από την καταβολή 8 ευρώ τη βραδιά σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο και 25 ευρώ τη βραδιά για τη συμμετοχή σε γκρουπ.

Η Ρώμη φέρεται να προχωρά σε αύξηση του τουριστικού φόρου το ιωβηλαίο έτος 2016 προκειμένου να αντιμετωπίσει την πλημμύρα οργανωμένων γκρουπ στους δρόμους της. Πρόκειται για το έτος το χρόνο του ελέους όπως ανακοινώθηκε από τον Πάπα Francis, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει στην πόλη πλήθος πιστών. 

Το 2014, περί τους 90.000 ξεναγούς και οδηγούς γκρουπ πέρασαν από τους δρόμους της πόλης, ενώ ακόμα και μετά την αύξηση του φόρου στα 1.000 ευρώ, εκτιμάται ότι λόγω της ειδικής επετείου που γιορτάζεται το 2016 στην πόλη θα συγκεντρωθούν 170.000 οδηγοί γκρουπ.

διαβάστε ακόμα

Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα
Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα
Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024
Δωρεά της ΤΕΜΕΣ για μελέτη ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας
Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας