Παγκόσμιος Τουρισμός | Στο 90% των επιπέδων του 2019 η ανάκαμψη το 2023 - οι επιδόσεις στην Ευρώπη

05-12-23 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Κοντά στο 90% των προ-πανδημικών επιπέδων θα κλείσει το 2023 ο διεθνής τουρισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Βαρομέτρου του UNWTO, στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 975 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO δείχνει επίσης ότι:

Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι ο διεθνής τουρισμός έχει ανακάμψει σχεδόν πλήρως από την άνευ προηγουμένου κρίση του COVID-19 με πολλούς προορισμούς να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τις αφίξεις και τις εισπράξεις πριν από την πανδημία

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε:

«Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι ο διεθνής τουρισμός έχει σχεδόν ανακάμψει πλήρως από την άνευ προηγουμένου κρίση του COVID-19 με πολλούς προορισμούς να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τις αφίξεις και τις εισπράξεις πριν από την πανδημία. Αυτό είναι κρίσιμο για προορισμούς, επιχειρήσεις και κοινότητες όπου ο τουριστικός τομέας κινεί το σύνολο της τοπικής οικονομίας"

Η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη και η Αφρική οδηγούν την ανάκαμψη

Υψηλές τουριστικές δαπάνες

Ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια αναφέρθηκε από πολλές μεγάλες αγορές. ΟΙ ταξιδιώτες από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν 13% και 11% περισσότερα, αντίστοιχα, σε εξερχόμενα ταξίδια σε σχέση με το ίδιο 9μηνο του 2019, ενώ οι τουρίστες από την Ιταλία ξόδεψαν 16% περισσότερα μέχρι τον Αύγουστο.

Η διαρκής ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στις επιδόσεις των δεικτών του κλάδου. Με βάση τα δεδομένα της IATA (Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών) και του STR, το UNWTO Tourism Recovery Tracker καταγράφει μια ισχυρή ανάκαμψη στον αριθμό των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και στα επίπεδα πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακάμψει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2024 παρά τις οικονομικές προκλήσεις όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ασθενέστερη παγκόσμια παραγωγή, καθώς και τις σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις.

διαβάστε ακόμα

Γιατί έρχεται σκόνη από τη Σαχάρα στην Ευρώπη;
Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών