Ο δισεκατομμυριούχος Ισραηλινός που επενδύει στην Κύπρο

11-06-23 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων προχωρά στην Κύπρο ο Ισραηλινός, με κυπριακή υπηκοότητα, επιχειρηματίας, κ. Yakir Gabay.

Ο  κ. Yakir Gabay (Νο 766 δισεκατομμυριούχος στη λίστα Forbes για το 2023), που γεννήθηκε το 1966 στην Ιερουσαλήμ, διαθέτει μερίδιο 40% της Grand City Properties, η οποία κατέχει, περίπου 65.000 διαμερίσματα στη Γερμανία και το Λονδίνο και είναι θυγατρική της Aroundtown S.A. Ο κ. Gabay ξεκίνησε από τον δημόσιο τομέα του Ισραήλ και ασχολήθηκε μετέπειτα με την επενδυτική τραπεζική. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Δ/νων Σύμβουλος (CEO) του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Bank Leumi, από τις μεγαλύτερες του Ισραήλ καθώς και Πρόεδρος της Gmul Investments (Ισραήλ), επενδυτικού ομίλου με ακίνητα και τίτλους συνολικού ύψους 30 δισ. δολ.

Η Aroundtown S.A. θεωρείται εταιρεία κολοσσός στο παγκόσμιο real estate με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 30 δισ. δολ. και με ηγετική θέση στον τομέα των επενδύσεων σε υψηλής αξίας ακίνητα, που προορίζονται για εμπορική χρήση και οικιστική ανάπτυξη. Είναι εγγεγραμμένη στο Λουξεμβούργο και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ιδρύθηκε το 2004 από τον κ. Yakir Gabay, ο οποίος σήμερα κατέχει το 15% των μετοχών της εταιρείας και υπηρετεί ως Αναπληρωτής Πρόεδρος (Deputy Chairman) του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι δραστηριότητες της επικεντρώνονται στα ποιοτικά ακίνητα, που έχουν υψηλή απόδοση και παράγουν εισόδημα και σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 30 δισ. δολ. Επιλέγοντας ακίνητα με δυνατότητα προστιθέμενης αξίας, οι επενδύσεις της Aroundtown S.A. βρίσκονται κυρίως σε κεντρικές τοποθεσίες ευρωπαϊκών πόλεων (Γερμανία, Ολλανδία, Λονδίνο). Συνήθως, οι επενδύσεις της γίνονται μέσω της θυγατρικής της, της Grand City Properties S.A. Στην Κύπρο η Aroundtown Ltd απέκτησε μετοχικό κεφάλαιο της REM International (Cyprus) Ltd, η οποία όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) απέκτησε μετοχική συμμετοχή στην κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, εταιρεία η οποία ανέλαβε και υλοποιεί το έργο της ενιαίας ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Yakir Gabay βρίσκεται μέσω της Rofeno Properties Limited, πίσω από την τεραστίων διαστάσεων επένδυση, συνολικού ύψους 856 εκατ. ευρώ στη Αγία Φύλα της Λεμεσού (το έργο χωροθετείται 250 μέτρα ανατολικά του δρόμου Λεμεσού-Πλατρών). Το καλοκαίρι του 2021 ο κ. Yakir Gabay προχώρησε στην απόκτηση μεγάλων εκτάσεων γης, 949.916 τ.μ., από την Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου (REMU) έναντι του ποσού των 28 εκατ. ευρώ.

Στις εν λόγω εκτάσεις και μέσω της εταιρείας Rofeno Properties Limited, ο κ. Yakir Gabay προγραμματίζει μια σύνθετη ανάπτυξη, για την οποία κατέθεσε στην Περιβαλλοντική Αρχή, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο θα περιλαμβάνει χρήσεις για Ιδιωτικό σχολείο, Ιατρικό ίδρυμα-Κέντρο αποκατάστασης ευρωπαϊκής επωνυμίας, που θα υποστηρίζει σειρά μονάδων υποβοηθούμενης διαβίωσης, Κέντρο έρευνας και καινοτομίας, Επιχειρηματικό πάρκο, Αθλητικές εγκαταστάσεις - Οργανωμένο αθλητικό κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, Ιδιωτικό χώρο πρασίνου του επιχειρηματικού πάρκου και  Ενιαία και οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη με στοιχειώδεις υποδομές εμπορίου και αναψυχής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την Περιβαλλοντική Μελέτη που κατατέθηκε, η κατασκευή του έργου αναμένεται να γίνει σταδιακά. Οι στρατηγικές χρήσεις πιθανότατα θα κατασκευαστούν σε δύο διαδοχικά στάδια, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια θα ακολουθήσουν σε πέντε στάδια. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030.

 

διαβάστε ακόμα

Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο - Μετέχει και βίλα στη Μύκονο
Kατεδάφιση αυθαιρέτου σε παραλία του Λαγονησίου - Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο σε μονάδα ηλικιωμένων
Υπουργείο Τουρισμού | Συνεργασία με την easyjet - 2,4 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα το 2024
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πυξίδα, για το ναυτικό επάγγελμα, ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του ΝΑΤ»
EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός
Τροποποιείται το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»
ΞΕΕ/ 5o Idea Platform: 14 ομάδες ολοκλήρωσαν τον Νεανικό Διαγωνισμό Καινοτομίας
Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024
FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα
Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα