H Ελληνίδα εστιάτορας που κάνει μόδα την ελληνική κουζίνα στο Λονδίνο

25-09-14 | ΠΡΟΣΩΠΑ

To “Mazi” είναι ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στο Λονδίνο, που όμως δεν θυμίζει σε τίποτα, εκτός από τη διακόσμηση στο λευκό και μπλε των Κυκλάδων, τα παραδοσιακά ελληνικά εστιατόρια με τα κρεμασμένα σκόρδα ή τα καραφάκια με κρασί. Αντιθέτως, είναι ξεκάθαρο ότι η προσέγγιση της διακόσμησης – και της κουζίνας – διαφοροποιείται σημαντικά, προσφέροντας ένα καθαρό και μοντέρνο περιβάλλον και παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με… άλλον αέρα.

Κεντρικό σημείο στη φιλοσοφία του εστιατορίου είναι η προσπάθεια να αποκατασταθεί η λανθασμένη εντύπωση που έχουν οι Βρετανοί, ότι δηλαδή η ελληνική κουζίνα είναι λαδερή, βαριά και άνοστη, όπως παρουσιάζεται στη δημοφιλή ταινία για την ελληνική ομογένεια στην Αμερική, «My Big Fat Greek Wedding», ενώ έμπνευση αντλείται από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Στόχος είναι οι κλασικές ελληνικές συνταγές να ειδωθούν μέσα από ένα νέο, μοντέρνο πρίσμα. 

Η ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτρια, Χριστίνα Μουράτογλου, μετά τις σπουδές στην Επικοινωνία, την απασχόλησή της στον κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων και μια γρήγορη γεύση από τον χώρο της εστίασης, αποφάσισε πως ήταν η ώρα που θα άνοιγε το δικό της ελληνικό εστιατόριο, όμως με μια νέα προσέγγιση. 

«Είχα μια φίλη που άνοιγε ένα κατάστημα ντελικατέσεν, η οποία ήξερε ότι ήθελα να μπω στον κλάδο και μου πρότεινε να συνεργαστούμε. Εγώ ήμουν στην υποδοχή, εκείνη ήταν στην κουζίνα. Τότε συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μεγάλο κενό στην αγορά για τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα και μάλιστα παρατήρησα πόσο άσχημα παρουσιαζόταν εδώ», δηλώνει η ίδια στην Huffington Post. 

«Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά πάντα αγαπούσα το φαγητό. Ήμουν ενθουσιασμένη με τον κλάδο της εστίασης και προέρχομαι από μια οικογένεια όπου το φαγητό είναι ιερό», εξηγεί η ίδια. Όραμά της ήταν να δείξει στον κόσμο πόσο καινοτόμο και νόστιμο είναι το ελληνικό φαγητό. Μάλιστα, πριν ο πατέρας της φύγει από τη ζωή, της έστελνε σάκους με ένα σπάνιο άγριο φυτό, το κρίταμο, το οποίο φύεται αποκλειστικά στους βράχους δίπλα από το εξοχικό της οικογένειας στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του “Mazi”, εισάγονται από την Ελλάδα, ενώ το εστιατόριο προσφέρει μια επιλογή από προϊόντα ντελικατέσεν και οινοπνευματώδη σε ειδικό χώρο. To μενού περνά από τα «χέρια» της ιδιοκτήτριας, η οποία είναι από τη βόρεια Ελλάδα και του σεφ Γιώργου Βενιέρη –που ήταν υποψήφιος δύο φορές για τον τίτλο του καλύτερου σεφ στο Conde Nast Traveller - από τη νότια Ελλάδα. Μάλιστα, η Ευγενία Νιάρχου, έχει χαρακτηρίσει τα λαχανικά στη σχάρα που σερβίρει το εστιατόριο «τα καλύτερα που έχει φάει ποτέ της». 

Για να ξεκινήσει τη νέα επένδυση, η Χριστίνα χρειάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους γονείς της, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης. «Πίστεψαν πολύ σ’ εμένα. Ήταν δύσκολο και πιέστηκα πολύ, αλλά αυτό με βοήθησε να τα καταφέρω. Όταν παίρνεις μεγάλα ρίσκα και δεν επενδύεις με δικά σου χρήματα, πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να τα επιστρέψεις, κάτι που έχω κάνει ήδη», είπε.

Στη συνέχεια συνάντησε τον συνέταιρό της, Adrien Carre, ο οποίος είχε το ίδιο όραμα και έτσι γεννήθηκε το «Mazi».

mazi
 
food
Souvlaki

food
Τυρόπιτα και μελιτζάνες στη σχάρα
 
greek salad
Ελληνική σαλάτα
 
chicken
Κοτόπουλο Hunkar Begendi

Slideshow image 02, Mazi Notting Hill
Λουκουμάδες
 
Slideshow image 02, Mazi Notting Hill
 
Slideshow image 01, Mazi Notting Hill
 
 

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή