To “Mazi” είναι ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στο Λονδίνο, που όμως δεν θυμίζει σε τίποτα, εκτός από τη διακόσμηση στο λευκό και μπλε των Κυκλάδων, τα παραδοσιακά ελληνικά εστιατόρια με τα κρεμασμένα σκόρδα ή τα καραφάκια με κρασί. Αντιθέτως, είναι ξεκάθαρο ότι η προσέγγιση της διακόσμησης – και της κουζίνας – διαφοροποιείται σημαντικά, προσφέροντας ένα καθαρό και μοντέρνο περιβάλλον και παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με… άλλον αέρα.
Κεντρικό σημείο στη φιλοσοφία του εστιατορίου είναι η προσπάθεια να αποκατασταθεί η λανθασμένη εντύπωση που έχουν οι Βρετανοί, ότι δηλαδή η ελληνική κουζίνα είναι λαδερή, βαριά και άνοστη, όπως παρουσιάζεται στη δημοφιλή ταινία για την ελληνική ομογένεια στην Αμερική, «My Big Fat Greek Wedding», ενώ έμπνευση αντλείται από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Στόχος είναι οι κλασικές ελληνικές συνταγές να ειδωθούν μέσα από ένα νέο, μοντέρνο πρίσμα.
Η ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτρια, Χριστίνα Μουράτογλου, μετά τις σπουδές στην Επικοινωνία, την απασχόλησή της στον κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων και μια γρήγορη γεύση από τον χώρο της εστίασης, αποφάσισε πως ήταν η ώρα που θα άνοιγε το δικό της ελληνικό εστιατόριο, όμως με μια νέα προσέγγιση.
«Είχα μια φίλη που άνοιγε ένα κατάστημα ντελικατέσεν, η οποία ήξερε ότι ήθελα να μπω στον κλάδο και μου πρότεινε να συνεργαστούμε. Εγώ ήμουν στην υποδοχή, εκείνη ήταν στην κουζίνα. Τότε συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μεγάλο κενό στην αγορά για τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα και μάλιστα παρατήρησα πόσο άσχημα παρουσιαζόταν εδώ», δηλώνει η ίδια στην Huffington Post.
«Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά πάντα αγαπούσα το φαγητό. Ήμουν ενθουσιασμένη με τον κλάδο της εστίασης και προέρχομαι από μια οικογένεια όπου το φαγητό είναι ιερό», εξηγεί η ίδια. Όραμά της ήταν να δείξει στον κόσμο πόσο καινοτόμο και νόστιμο είναι το ελληνικό φαγητό. Μάλιστα, πριν ο πατέρας της φύγει από τη ζωή, της έστελνε σάκους με ένα σπάνιο άγριο φυτό, το κρίταμο, το οποίο φύεται αποκλειστικά στους βράχους δίπλα από το εξοχικό της οικογένειας στην Ελλάδα.
Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του “Mazi”, εισάγονται από την Ελλάδα, ενώ το εστιατόριο προσφέρει μια επιλογή από προϊόντα ντελικατέσεν και οινοπνευματώδη σε ειδικό χώρο. To μενού περνά από τα «χέρια» της ιδιοκτήτριας, η οποία είναι από τη βόρεια Ελλάδα και του σεφ Γιώργου Βενιέρη –που ήταν υποψήφιος δύο φορές για τον τίτλο του καλύτερου σεφ στο Conde Nast Traveller - από τη νότια Ελλάδα. Μάλιστα, η Ευγενία Νιάρχου, έχει χαρακτηρίσει τα λαχανικά στη σχάρα που σερβίρει το εστιατόριο «τα καλύτερα που έχει φάει ποτέ της».
Για να ξεκινήσει τη νέα επένδυση, η Χριστίνα χρειάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους γονείς της, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης. «Πίστεψαν πολύ σ’ εμένα. Ήταν δύσκολο και πιέστηκα πολύ, αλλά αυτό με βοήθησε να τα καταφέρω. Όταν παίρνεις μεγάλα ρίσκα και δεν επενδύεις με δικά σου χρήματα, πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να τα επιστρέψεις, κάτι που έχω κάνει ήδη», είπε.
Στη συνέχεια συνάντησε τον συνέταιρό της, Adrien Carre, ο οποίος είχε το ίδιο όραμα και έτσι γεννήθηκε το «Mazi».