Παράταση αποπληρωμής των δανείων των ξενοδοχείων, λόγω πανδημίας, στα 10 έτη

17-03-22 | ΠΡΟΣΩΠΑ

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μια άλλη μεγάλη πρόκληση μετά την πανδημία – πολέμου δυστυχώς αυτή τη φορά – με απώλειες ζωών και τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα. Οι κρατήσεις έχουν παγώσει, αλλά δεν έχουμε ακυρώσεις αυτή τη στιγμή και αυτό είναι σημαντικό (μόνο πολύ λίγες από την Πολωνία και τη Ρουμανία). Ωστόσο, δεν θα έχουμε φέτος 600 χιλιάδες αφίξεις Ρώσων και 150 χιλιάδες αφίξεις Ουκρανών, αλλά είναι ένα κενό που θα μπορούσε να αναπληρωθεί από άλλες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ", τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στον Alpha989 και στον Βαγγέλη Δουράκη.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δηλαδή “το πληθωριστικό τσουνάμι λόγω ενεργειακής κρίσης που εξαντλεί τη ρευστότητα και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων”. λέγοντας:

“Μαζί με την κοινωνία, θέλει και το επιχειρείν τη δική του ενίσχυση, διότι οι θέσεις εργασίας θα κινδυνέψουν. Αν δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα κάποιος, θα κλείνει την επιχείρησή του για τον επόμενο μήνα και θα περιμένει να δει πότε θα μπορέσει να την ξανανοίξει. Το ζήτημα είναι κυρίως η πληθωριστική πίεση. Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι όλο το επιχειρηματικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση και έχουμε σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να πάρουν γρήγορες απαντήσεις. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι σήμερα, είναι να πάνε πιο πίσω οι υποχρεώσεις, μέσω επιμήκυνσης δανειακών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Και αυτό έμμεση ρευστότητα είναι”.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέφθηκαν λόγω πανδημίας για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ήταν και το κεφάλαιο κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και η Επιδότηση Τόκων. Πράγματι εντάχθηκαν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες όμως σήμερα, εξαιτίας της διάρκειας της Covid-19 και των αλυσιδωτών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, αδυνατούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Γι αυτό και η ΠΟΞ έχει επισημαίνει εγκαίρως ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, από τα 5 στα 10 έτη.

διαβάστε ακόμα

Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων