Ελληνικός Τουρισμός: Η ισχύς εν τη ενώσει

15-03-22 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Του Ανδρέα Φιορεντίνου (*)

Πριν από λίγες ημέρες, την 9η Μαρτίου,  πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας μία αξιοσημείωτη υβριδική εκδήλωση. Θέμα της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τη μελέτη Ελλάδα-Τουρισμός 2030 μία πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών DELOITTE REMACO για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ.

Ήδη η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της δημόσιας συζήτησης και βρίσκεται στην επικαιρότητα διότι αποτελεί ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την μετάβαση του Τουρισμού στην αειφορία και την ενσωμάτωση βιώσιμων πρωτοβουλιών στον σχεδιασμό τουριστικών προορισμών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών.

Οι παλαιότεροι στον Τουρισμό γνωρίζουν ότι εδώ και δεκαετίες μιλάμε για την βιωσιμότητα και τον αειφόρο τουρισμό αλλά στην ουσία, εστιάζουμε στους φυσικούς μας πόρους που είναι μοναδικοί και δεν προχωρούμε στην σύνθεση υπηρεσιών. Για πρώτη φορά, όμως, έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα και πιο σύγχρονα εργαλεία για να δώσουμε σάρκα και οστά σε ένα όραμα που μέχρι τώρα είχε κυρίως θεωρητική διάσταση

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο που διαφοροποιεί το παρόν από το παρελθόν είναι ότι για πρώτη φορά, ο Τουρισμός γίνεται υπόθεση όλων των εταίρων. Υπάρχει  παραγωγικός διάλογος, υπάρχει σχέδιο με χρονοδιάγραμμα που αξιοποιεί τα εξειδικευμένα εργαλεία για την υλοποίησή του.

Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει η επισήμανση ότι το  συγκολλητικό  στοιχείο είναι η  συμμετοχή όλων των εταίρων του τουρισμού που προσδίδει κύρος και ποιότητα στον γόνιμο διάλογο ο οποίος θα αναδείξει για μία ακόμα φορά τα οφέλη των συνεργειών Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα.

Μόνο μέσα από συνέργειες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του απαραίτητου αναπτυξιακού σχεδιασμού  με στόχο την αναβάθμιση της εθνικής τουριστικής μας προσφοράς αλλά και την πλήρη  μετάβαση στη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Γιατί θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι μόνο μία καλοσχεδιασμένη πανεθνική προσπάθεια θα οδηγήσει  σε νέες επιχειρηματικές κατακτήσεις καθώς και τον επαναπροσδιορισμό της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των τουριστικών προορισμών στην εποχή μετά την πανδημία.

Από την μεταπολίτευση και μετά, οι περισσότερες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ) αντιμετώπιζαν τον τουρισμό ως μία πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα η οποία αναπτύσσεται  από μόνη της. Όμως αυτή η άποψη δεν ευσταθεί.

Δεν είναι δυνατόν ο τομέας που συνεισφέρει έως και 25% στο ΑΕΠ και δημιουργεί τόσες εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να πηγαίνει στον αυτόματο ή να λειτουργεί αποσπασματικά. Αυτή την στάση αναθεώρησε πρόσφατα και η Ε.Ε. και πλέον ο Τουρισμός συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό τους.

Σήμερα, στην Ελλάδα, το Κράτος, δηλαδή η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τον ιδιωτικός τομέας, τον ΣΕΤΕ ως κοινωνικό εταίρο και εκπρόσωπο όλων των τουριστικών ενώσεων του Τουρισμού της Ελλάδας, θέτουν στη διάθεσή μας εξειδικευμένα εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι όποιες παθογένειες, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ισότιμα τον ανταγωνισμό, για να ξεπεράσουμε τις κρίσεις που όπως ξέρουμε δεν είναι σπάνιες.

Ο τοπικισμός, η εσωστρέφεια, η μη συμμετοχή στις κοινές πρωτοβουλίες οδηγούν σε αδιέξοδα. Μόνο με πνεύμα συναντίληψης, συνεργειών και δημιουργίας ενεργών δικτύων θα ανανεώσουμε την τουριστική μας προσφορά, θα είμαστε ανθεκτικοί απέναντι στις κρίσεις και θα  περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής για τον τουρισμό, παραγωγής, οργάνωσης, προώθησης και ανατροφοδότησης του τουριστικού μας μοντέλου.

(*) Ο Ανδρέας Φιορεντίνος είναι Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός