Πληθωριστικό τσουνάμι στον ελληνικό τουρισμό – «Θα μπούμε μέσα αλλά δεν ξέρουμε πόσο»

11-03-22 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις το πώς θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πληθωριστικό τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας το οποίο πλήττει την Ελλάδα αλλά και τις διεθνείς αγορές, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Τα οικονομικά δεδομένα πρόκειται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της σεζόν, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τάσιος επισήμανε ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία υπάρχει πλήρης αναστολή της τουριστικής δραστηριότητας από τη Ρωσία αλλά και αναστολή των συμβολαίων για το επόμενο διάστημα. Τη δυσμενή αυτή κατάσταση αντιμετωπίζουν τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις που «δούλευαν» αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό με Ρώσους τουρίστες όσο και Έλληνες επιχειρηματίες ή τουρ οπερέιτορ της Ρωσίας (π.χ. ο όμιλος Μουζενίδη) που ειδικεύονται στις διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη κλπ.

Εν τω μεταξύ, ο παράγοντας της αύξησης του κόστους ενέργειας κυριαρχεί, υπογράμμισε ο κ. Τάσιος, εξηγώντας ότι το μαζικό μοντέλο τουρισμού στην Ελλάδα, το οποίο προ πανδημίας κάλυπτε σχεδόν το 60% των αφίξεων, αφορά «κλειδωμένα» συμβόλαια με τιμές 2019. Επομένως, είναι σίγουρο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα «μπουν μέσα», όπως είπε. Το ζήτημα είναι πόσο και πώς η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια σεζόν που θα είναι αντίστοιχη της 2019-2020, δηλαδή δεν θα στηρίζεται στις κρατικές επιχορηγήσεις συνολικού ύφους 43 δισ. ευρώ που δόθηκαν κατά την υγειονομική κρίση και οι οποίες βοήθησαν τις επιχειρήσεις να στηριχθούν στα πόδια τους.

Διευκρίνισε δε ότι ο πληθωρισμός δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά και τις τσέπες των μεγάλων αγορών για τον ελληνικό τουρισμό. Η ρωσική αγορά ήταν η έβδομη σημαντικότερη για την Ελλάδα, και πλέον ο ελληνικός τουρισμός καλείται να καλύψει το κενό με τις προηγούμενες έξι αγορές. Σε αυτή την κατεύθυνση χαρακτήρισε πολύ σημαντική την έναρξη πτήσεων της Delta Airlines προς την Αθήνα, όσον αφορά τις τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ, οι οποίες εάν πάνε καλά, από τα τέλη Μαϊου θα υπάρξουν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Τέλος, όπως είπε, η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθούν κατά 50 ευρώ τον επόμενο μήνα.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο