Οι κυρώσεις από την ΕΕ και η έκπληξη του Ρώσου ολιγάρχη της TUI

01-03-22 | ΠΡΟΣΩΠΑ

H EE επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε ρώσους ολιγάρχες, στη λίστα των οποίων περιλαμβάνεται και ο μεγαλομέτοχος της TUI, Alexej Mordashov. Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, η ακίνητη περιουσία στην ΕΕ μπαίνει στον πάγο και αίρεται η ελευθερία των επιχειρηματιών στα ταξίδια.

Η αιτιολόγηση των κυρώσεων, όπως δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ότι ως επικεφαλής της εταιρίας Servergroup, ο κ. Mordashov επωφελείται από τις διασυνδέσεις του με τα ρωσικά κέντρα λήψης αποφάσεων.  

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Η εταιρεία του είναι μέτοχος της Bank Rossiya, της οποίας κατείχε περίπου το 5,4% το 2017 και η οποία θεωρείται η προσωπική τράπεζα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας." Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, η Bank Rossiya άνοιξε υποκαταστήματα στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη και έτσι εδραιώθηκε η ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Severgroup έχει μεγάλο ποσοστό μετοχών στον National Media Group ο οποίος ελέγχει τηλεοπτικά κανάλια «που ενεργητικά στηρίζουν την πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», αναφέρει η ΕΕ.

Επιπλέον, η Severgroup είναι ιδιοκτήτρια της JSC Power Machines, που είναι υπεύθυνη για την πώληση τεσσάρων ανεμογεννητριών στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. «Επομένως, είναι υπεύθυνος για τη στήριξη οποιασδήποτε ενέργειας ή πολιτικής η οποία υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας», καταλήγει η αιτιολόγηση.

Σύμφωνα με το DPA-AFX, ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν έκρυψε την έκπληξή του για τις κυρώσεις της ΕΕ. Γραπτά, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει «πώς αυτές οι κυρώσεις εναντίον μου συμβάλλουν στη διευθέτηση της τρομερής σύγκρουσης στην Ουκρανία». Όπως επισημαίνει, έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη της οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών «εδώ και πολύ καιρό».

Σημειώνεται ότι ο ρώσος ολιγάχρης διατηρεί το ένα τρίτο της TUI και βρίσκεται στο εποπτικό συμβούλιο του ομίλου.  

Σύμφωνα με το DPA-AFX, ο κ. Mordashov δήλωσε ακόμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια «τραγωδία για δύο αδελφικά έθνη» και εξέφρασε την ελπίδα του ότι «στο πολύ κοντινό μέλλον μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος που θα επιλύσει τη σύγκρουση και θα δώσει τέλος στην αιματοχυσία».

Διαβάστε ακόμα: TUI: Κανένα λειτουργικό πρόβλημα από τη μετοχική συμμετοχή του Ρώσου ολιγάρχη Alexey Mordashov

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων