Παραμένουν τα κλειστά σύνορα σε πολλές χώρες | Εμβολιασμοί και ψηφιακές λύσεις θα επαναφέρουν τα διεθνή ταξίδια

05-07-21 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Η αύξηση των εμβολιασμών παγκοσμίως και η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για ασφαλή ταξίδια αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των διεθνών ταξιδιών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Επί του παρόντος, ωστόσο, το 29% των προορισμών σε όλο τον κόσμο έχουν τα σύνορά τους κλειστά στον διεθνή τουρισμό. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς παραμένουν κλειστοί από τον Μάιο του 2020 ή περισσότερο, με την πλειονότητα αυτών να ανήκουν σε υπό ανάπτυξη μικρά νησιά της Ασίας και του Ειρηνικού. Μόνο τρεις προορισμοί (Αλβανία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία) είναι εντελώς ανοιχτοί στους τουρίστες, χωρίς περιορισμούς.

Ένας στους τρεις (34%) όλων των προορισμών είναι μερικώς κλειστοί και το 36% ζητά αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 κατά την άφιξη, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με την απαίτηση καραντίνας.

Το 42% των προορισμών έχει εισαγάγει συγκεκριμένους περιορισμούς για τους επισκέπτες από χώρες και περιοχές με παραλλαγές του ιού, από την αναστολή των πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έως την υποχρεωτική καραντίνα. 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους προορισμούς με τα αυστηρότερα μέτρα έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ταχύτητα εμβολιασμών βοηθά και στην άρση των περιορισμών.

Συγκριτικά, οι προορισμοί που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και συνεργάζονται με άλλες χώρες για εναρμονισμένους κανόνες και πρωτόκολλα, όπως αυτά στον χώρο Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται σε καλύτερη θέση για το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών.

«Οι κυβερνήσεις συμβάλλουν στην επανεκκίνηση και ανάκαμψη του τουρισμού μέσω της συνεργασίας, της χρήσης δεδομένων και ψηφιακών λύσεων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili.

Πού βρίσκονται οι περισσότεροι κλειστοί προορισμοί
Το 70% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι εντελώς κλειστοί, σε σύγκριση με μόλις 13% στην Ευρώπη, 20% στην Αμερική, 19% στην Αφρική και 31% στη Μέση Ανατολή.

Το 17% των προορισμών παγκοσμίως εξάλλου δέχονται τους πλήρως εμβολιασμένους επιβάτες στις πτήσεις προς αυτούς. Ο UNWTO αναμένει ότι αυτό θα εξελιχθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, 4 στις 10 μεγάλες αγορές τουρισμού στον κόσμο συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό (αυτές οι τέσσερις χώρες παρήγαγαν το 25% όλων των διεθνών αφίξεων το 2018).

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο