Η επενδυτική πορεία-θρίλερ στην Ελλάδα του Κύπριου επενδυτή

30-07-14 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Ανοιξη του 2003. Η εταιρία “Ατλάντικα Ελλάς” του Κύπριου επιχειρηματία Νικολή Nικολαϊδη (που πήρε χθες το δεύτερο κομμάτι στο Γκολφ Αφάντου) ετοιμάζει την κατασκευή ξενοδοχείου στα “Κολύμπια” Ρόδου, αλλά βρίσκει αρκετά εμπόδια, με αποκορύφωμα την κήρυξη από την Πολεοδομία Ρόδου του εν εξελίξει οικοδομήματος ως αυθαίρετο, την επιβολή προστίμου ύψους 8.317.483 ευρώ και τη διακοπή παροχής ρεύματος. Σε όλη αυτή τη διαδικασία διαπιστώνεται, επίσης, απώλεια του φακέλου στον ΕΟΤ της επιχείρησης με απαραίτητα δικαιολογητικά για την επένδυση, που είχε, μάλιστα, υπαχθεί στα ΜΟΠ.

Μη αντέχοντας άλλο τις δοκιμασίες, που την υπέβαλε ο δημόσιος μηχανισμός, η Ατλάντικα έστειλε, στις 12 Μαίου 2003, στον τότε υπουργό Χωροταξίας και Δημοσίων έργων, επιστολή στην οποία τονίζονταν:

Με προτροπή και προσωπική ενθάρρυνση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και ρητές διαβεβαιώσεις για κάθε διευκόλυνση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων ΥΠΕΘΟ-Ανάπτυξης,  η εταιρεία μας εκπροσωπούμενη από τον κύπριο επιχειρηματία κ.Ν.Νικολαϊδη, σε συνεργασία με τους παγκόσμιας εμβέλειας τουριστικούς οργανισμούς TUI και THOMSON, ξεκίνησε, αρχής γενομένης από τη Ρόδο, επενδυτικές δραστηριότητες στον ξενοδοχειακό τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, στη βάση μεγαλόπνοου αναπτυξιακού-επενδυτικού προγράμματος της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Προφανείς είναι οι ευεργετικές επιδράσεις και οι θετικές επενέργειες του όλου προγράμματος στην τοπική (Ροδιακή) και εν γένει οικονομία, ιδιαίτερα ως προς την απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων, όπως συμβαίνει στο παρόν στάδιο, και χιλιάδων με την ολοκλήρωση του προγράμματος, την ενεργοποίηση της αγοράς (προσφορά υπηρεσιών) και διεύρυνση άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων, ώστε να μη συντρέχει λόγος ευρείας ανάλυσης”.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι το επενδυτικό πρόγραμμα υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς από πλευράς εταιρείας, “όμως, συνεχώς, προσκρούει σε παρεμβαλλόμενους σκοπέλους της γραφειοκρατικής τροχοπέδης”. Και αναφέρει με λεπτομέρειες την περιπέτεια, που γράφουμε στην αρχή.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι η επενδυτική ανέλιξη του Νικολή Νικολαϊδη στην Ελλάδα πέρασε από πολλά κύματα (με τους χαμένους φακέλους στην Πολεοδομία Ρόδου να προκαλούν και εισαγγελική παρέμβαση, ενώ αναπτύχθηκαν και αρκετοί ...αστικοί μύθοι περί αντίπαλων συμφερόντων στις υποθέσεις και υπόγειες, ανώνυμες, δράσεις στην Πολεοδoμία και νομικά γραφεία, που ενέτειναν τα μυστήρια στην επενδυτική κοινότητα του Ροδιακού τουρισμού εκείνη την εποχή).

Στη ζωή, όμως, όπως θα έλεγε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με την πάροδο του χρόνου όλα ξεχνιούνται.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Νικολής Nικολαϊδης άντεξε στα ζόρια και έγινε συνέταιρος με την TUI στην Atlantica Hotels and Resorts. Τώρα, μέσω της Aegean Sun Investments Limited, πήρε το δεύτερο κομμάτι της έκτασης στο Γκολφ Αφάντου Ρόδου.

Η Atlantica έχει ήδη πολλά ξενοδοχεία και ετοιμάζεται και για άλλα σε Κρήτη, Ρόδο και Κω, ενώ ψάχνεται και για Κεφαλονιά, Ζάκυνθο.

Ιδού τα ξενοδοχεία, που μετέχει η οικογένεια Νικολαϊδη,  κυρίως με την Atlantica, αλλά και άλλες εταιρείες:

Κύπρος: στη Λεμεσό τα Atlantica Miramare Beach, Atlantica Oasis Hotel, Atlantica Gardens, Atlantica Bay Hotel, στην Πάφο το Atlantica Golden Beach, στην Αγία Νάπα τα Atlantica Sungarden Beach, Atlantica Aeneas Resort & Spa, Atlantica Sancta Napa Hotel και το Atlantica Sea Breeze Hotel στον Πρωταρά.

Ελλάδα: στη Ρόδο τα Atlantica Holiday Village, Atlantica Princess Hotel, Atlantica Imperial Resort, Atlantica Club Aegean Blue, Atlantica Aegean Park, στην Κρήτη τα Atlantica Sensatori Resort, Atlantica Kalliston Resort & Spa, Crete Atlantica Caldera Bay, Atlantica Caldera Beach, Atlantica Caldera Village, Atlantica Caldera Creta Paradise, στην Κέρκυρα το Atlantica Grand Mediterraneo Resort & Spa, στην Κω τα Atlantica Porto Bello Royal, Atlantica Porto Bello Beach, Magic Life Marmari Palace by Atlantica, Holiday Village, Atlantica Thalassa Hotel.

Αίγυπτος: Στο Sharm El-Sheikh διαχειρίζεται τα Coral Sea Sensatori Resort, Coral Sea Resort, Coral Sea Holiday και Coral Sea Splash

 

 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός: Σχεδόν 40 εκατ. αφίξεις στην Ελλάδα το 2028 - Οι κίνδυνοι από τον υπερτουρισμό
"Έκρηξη" νέων ξενοδοχείων στην Ισπανία – Θα ανοίγει ένα κάθε 4 ημέρες μέχρι το 2025
Μέτρα πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου Ζωμίνθου στην Κρήτη
Ιδρύεται στη Μακεδονία η πρώτη πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού
ΙΝΣΕΤΕ | Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές
Αμερικανικός τουρισμός: Ρεκόρ δαπανών για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2024 – Υπερδιπλάσια αύξηση από το 2019
Στις 15 Ιουνίου ανοίγει το 91 Athens Riviera
Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ
Υπερ- τουρισμός | "Φουντώνει" το κίνημα κατά του μαζικού τουρισμού στην Ισπανία - «Say Less, Do More»
Τουρισμός | jet2: Aναβλήθηκαν για το Σάββατο οι σημερινές πτήσεις προς Σκιάθο, λόγω κακοκαιρίας