Ο Ιούνιος πρέπει να είναι μήνας ροής επισκεπτών

27-03-21 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Ιούνιος πρέπει να είναι μήνας ροής επισκεπτών, ακόμα και αν οι υψηλότερες στοχεύσεις τοποθετούνται στο 2ο εξάμηνο του έτους, με έσοδα που θα κινούνται μεταξύ του 40 με 50% του 2019. Για να παραμείνουν ρεαλιστικοί οι στόχοι αυτοί, πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτό τονίζει σε άρθρο του στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Πέραν, όμως, της υγειονομικής εξέλιξης και διαχείρισης, ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να διαμορφωθεί, επίσης, ένα σύνθετο πλέγμα δράσεων. Αφενός, το περαιτέρω άνοιγμα στις βασικές αγορές, όπως είναι η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ αποτελεί σταθερή επιδίωξη, αφετέρου, θα πρέπει όπου είναι δυνατόν, τονίζει, να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση διμερών συμφωνιών, με στόχο των εμπλουτισμό των χωρών προέλευσης επισκεπτών.

Οι συμφωνίες αυτές, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ξεκάθαρους κανόνες ως προς τις προϋποθέσεις εισόδου και εξόδου επισκεπτών, να ξεκαθαρίζουν ρητά την αποδοχή από την πλευρά μας εμβολίων, ακόμα και εάν δεν υπάρχει έγκριση από τον ΕΜΑ και κυρίως, να αποκλείουν την καραντίνα ως προϋπόθεση εισόδου ή εξόδου από την χώρα. Στο ίδιο πλέγμα, συγκαταλέγεται και η δέσμη των κυβερνητικών μέτρων για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, που ήδη έχει βοηθήσει πολύ τον τουρισμό τους 12 τελευταίους μήνες και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει. Η αποσωλήνωση μίας διασωληνωμένης οικονομίας, απαιτεί μεταβατικό στάδιο, το οποίο και θα κρίνει τελικά την επιτυχία της θεραπείας και την μελλοντική εξέλιξη, γράφει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας:

Έτσι, μέτρα όπως οι αναστολές για τουρισμού-μεταφορές, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που βοήθησε στη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα αυξημένη αμοιβή για τον εργαζόμενο σε σχέση με τον χρόνο που απασχολείται, η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών που ίσχυσε για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις το Q3 2020 και για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και σήμερα, θα πρέπει να συνεχιστούν τουλάχιστον έως και τον Ιούνιο 2021. Παράλληλα, στήριξη θα προσφέρει και το νέο θεσμοθετημένο εργαλείο επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων που λειτούργησαν με ζημιές το 2020, αλλά και η μη καταβολή ενοικίου των μισθωμένων τουριστικών επιχειρήσεων για τον μήνα Απρίλιο, που περιμένουμε να ισχύσει, αφού η δραστηριότητα παραμένει ουσιαστικά κλειστή. Τέλος, το μόνο ίσως που ακόμα δεν καταφέραμε να επιτύχουμε ως τομέας στις διαρκείς και αποτελεσματικές επαφές μας με την Κυβέρνηση, η μείωση δηλαδή του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του 2021, κρίνουμε πως πρέπει πολύ σοβαρά να εξεταστεί, αφού θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι πελατείας, από μία συρρικνωμένη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παγκόσμια τουριστική πίττα.
Η στήριξη που δέχεται ο τουρισμός σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, επισημαίνει ο κ.Ρέτσος στο άρθρο του, θα επιστρέψει στην ελληνική οικονομία, πολλαπλάσια. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα και σκοπεύουμε να το κερδίσουμε. Η ανταπόδοση μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Με ισόρροπη ανάπτυξη, ρευστότητα στην οικονομία, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή. Ο ελληνικός τουρισμός, φιλοδοξεί και σε αυτή την κρίση, να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επόμενης ημέρας.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour