Πράσινο επενδυτικό φως από την Κέρκυρα για νέες μαρίνες στην Ελλάδα

22-03-21 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Η περαιτέρω ανάπτυξη των μαρινών μπορεί να γίνει το ανάχωμα στην κρίση που βιώνει ο τουριστικός κλάδος λόγω της πανδημίας, και να αποτελέσει το εφαλτήριο για την κάλυψη των απωλειών στο θαλάσσιο τουρισμό αναφέρει, μεταξύ άλλων, o κ. Κωνσταντίνος Ασβέστης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Tornos News. Ο κ. Ασβέστης τονίζει ότι η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς για διακοπές και με μοναδικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη μνεία στις επενδυτικές προοπτικές στον κλάδο των μαρινών με αφορμή πρόσφατη επιχειρηματική εξέλιξη για τη δημιουργία νέας μαρίνας στην Κέρκυρα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

-Κε Ασβέστη, δώστε μας μία συνοπτική εικόνα της ελληνικής αγοράς τουρισμού και της επί μέρους αγοράς του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και των απωλειών που υπέστησαν το 2020 λόγω της πανδημίας.  

-Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Τράπεζας Ελλάδος, το 2019 αφίχθηκαν στην Ελλάδα 31,35 εκατ. τουρίστες και αντίστοιχα τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 17,68 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 8,71% του ΑΕΠ. Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, η συμμετοχή των μαρινών και του yachting στις αφίξεις ξένων τουριστών υπολογίζεται σε 1 εκατ. και σε ότι αφορά τα εθνικά μεγέθη αντιστοιχεί ως ΑΕΠ 1,26 δισ. ευρώ, ως απασχόληση σε 48.000 θέσεις εργασίας και ως κρατικά έσοδα σε 250 εκατ. Τα τουριστικά έσοδα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, εμφάνισαν πτώση κατά 78%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για το επαγγελματικό yachting, το 2020 αποτέλεσε μια καταστροφική χρονιά ενώ στις μαρίνες η πτώση των εσόδων υπήρξε ελεγχόμενη.

-Τι προβλέπεται για την επόμενη ημέρα και ποιο είναι το επενδυτικό μέλλον στον κλάδο των μαρινών;

-Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το τουριστικό εισόδημα το 2021 θα είναι 36% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και οι συνολικές απώλειες θα καλυφθούν από το 2024 και μετά. Σε ότι αφορά τη χώρα μας έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς για διακοπές και με μοναδικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα στην Ελλάδα να υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μαρίνες και επίσης, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για θέσεις ελλιμενισμού στην μετά κορωνοϊό εποχή.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με το πρόσφατο παράδειγμά μιας μικρής «μαρίνας» στην Κέρκυρα, το τουριστικό καταφύγιο στις Μπενίτσες, δυναμικότητας 96 θέσεων ελλιμενισμού, για το οποίο στην πλειοδοτική διαδικασία, συμμετείχαν 13 σχήματα και τελικός πλειοδότης αναδείχθηκε το επενδυτικό σχήμα Maritime Projects με ετήσιο μίσθωμα τις 250.000 ευρώ.

-Με αφορμή την εν λόγω επένδυση ποια είναι τα συνολικά οφέλη, εκτός  από το μίσθωμα, στον τουρισμό, την κοινωνία, την οικονομία και την απασχόληση από τη παραχώρηση του τουριστικού καταφυγίου στις Μπενίτσες Κέρκυρας;

-Σας ανέφερα τις Μπενίτσες καθώς αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αξίζει να μελετηθεί. Η θετική λοιπόν, κυρίως δε μετρήσιμη συνεισφορά του τουριστικού καταφυγίου στις Μπενίτσες της Κέρκυρας για τον τουρισμό, την οικονομία, την απασχόλησή, τα δημόσια έσοδα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, άμεσα και έμμεσα σε όλη την διάρκεια παραχώρησης (15+10 έτη) είναι:

-392.000 τουριστικές αφίξεις, ξένων τουριστών στην Κέρκυρα και την ευρύτερη περιοχή.

-348,5 εκατ. ευρώ στις τουριστικές εισπράξεις, μέσω των εισπράξεων και δαπανών από χρήστες και ιδιοκτήτες σκαφών και έσοδα της μαρίνας.

-514 θέσεις στην τουριστική απασχόληση, άμεση απασχόλησή με 8 νέες θέσεις εργασίας, έμμεση απασχόληση 506 θέσεις εργασίας, σε τοπικό επίπεδο, μέσω τρίτων.

-0,5 εκατ. ευρώ στις άμεσες επενδύσεις, έργα αναβάθμισης της μαρίνας.

-4,17 εκατ. στην περιφερειακή ανάπτυξη καθώς για κάθε 1 ευρώ άμεσων επενδύσεων εντός της μαρίνας δημιουργούνται 8,34 ευρώ έμμεσης οικονομικής δραστηριότητας στην τοπική οικονομία.

-12,4 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα μέσω του ενοικίου παραχώρησης, ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα μη μετρήσιμα αλλά εξίσου σημαντικά οφέλη συνοψίζονται σε:

-Προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου, με πολλαπλάσια οφέλη για τον τουρισμό, την οικονομία και την απασχόληση.

-Διεθνή προβολή της Κέρκυρας και της χωράς ως ελκυστικού προορισμού επενδύσεων, τουριστών και επισκεπτών.

-Κάλυψη αναγκών για αναψυχή σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού με τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης, σε ασφαλείς, καθαρές και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

-Αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων με περιβαλλοντικούς όρους, πράσινο και υψηλή αισθητική.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν με τον πιο εμφανή τρόπο ότι η προστιθέμενη αξία των ελληνικών μαρινών, μπορεί να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον γενικότερα. Συμπερασματικά, η περαιτέρω ανάπτυξη των μαρινών μπορεί να γίνει το ανάχωμα στην κρίση που βιώνει ο τουριστικός κλάδος λόγω της πανδημίας, και να αποτελέσει το εφαλτήριο για την κάλυψη των απωλειών στο θαλάσσιο τουρισμό.

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Γαλάζια Σημαία 2024 | Πρωταθλήτρια επί 30 χρόνια η Ισπανία- δεύτερη η Ελλάδα
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων