Επιστροφή στην κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού

26-01-21 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα έως τα τέλη της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού διαβλέπει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στη διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF), στην οποία μετείχαν επίσης ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων των ΗΠΑ Anthony Fauci, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Nancy Brown και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philips, Frans van Houten, εξήγησε γιατί "βλέπει" τότε την επιστροφή στην κανονικότητα. Είπε:

"...Εάν υποθέσουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων, αναμένω ότι ο πραγματικά μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει σε κάποιο σημείο από τον Μάρτιο και θα συνεχιστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Εάν επίσης υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας βαθμός εποχικότητας, όπως παρατηρήσαμε πέρυσι, μπορεί κανείς να προβλέψει επιστροφή στην κανονικότητα έως τα τέλη της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού. Βεβαίως είναι πολύ σημαντικό για εμάς, δεδομένου ότι θέλουμε οι άνθρωποι να ταξιδέψουν και να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να έρθουν με ασφάλεια.

Για αυτό τον λόγο αναλάβαμε την πρωτοβουλία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με κάποιας μορφής πιστοποιητικό εμβολιασμού. Προφανώς αυτή τη στιγμή -έχουμε εμβολιάσει κοντά στο 2% του πληθυσμού μας- δεν πρόκειται για συζήτηση που αφορά το σήμερα, αλλά θα χρειαστεί να γίνει συντομότερα παρά αργότερα.

Επομένως, οι προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν, εφόσον έχουν εμβολιαστεί, θα είναι ένα σημαντικό θέμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Έως τότε θα βλέπουμε ένα σταμάτα-ξεκίνα. Όπως είπα, πριν από λίγες ημέρες ανοίξαμε το λιανεμπόριο. Παρακολουθούμε τα κρούσματα με μεγάλη προσοχή. Αλλά όλο αυτό προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Έχουμε υποστηρίξει την αγορά εργασίας μέσω ενεργών λύσεων αναστολής εργασίας, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε για πάντα.

Συνεπώς, πολλά πραγματικά εξαρτώνται αφενός από τη διαθεσιμότητα εμβολίων και αφετέρου από τη συμμόρφωση των πολιτών με βασικούς κανόνες που γνωρίζουμε ότι αποφέρουν αποτελέσματα. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και στα δύο μέτωπα".

Αναφερόμενος στην εκστρατεία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας εμβολίων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι «θα πιέσουμε τις εταιρείες ώστε να τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων και να παραδώσουν εμβόλια ταχύτερα».

Διευκρίνισε πως η Ελλάδα έχει επιλέξει συνειδητά να διαθέτει πάντοτε απόθεμα για τη χορήγηση δεύτερης δόσης. «Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια έχουν εγκριθεί με βάση πολύ συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές. Δεν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο να μην έχουμε δόσεις και να μην χορηγήσουμε εγκαίρως τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων έχουν εγκριθεί αυτά τα εμβόλια», είπε ο Πρωθυπουργός.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ