Ομπρέλα προστασίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

18-05-20 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συνεκτικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού το οποίο θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, προσθέτοντας:

"Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού και της εστίασης για την οικονομία της χώρας, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το Σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε. Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό Καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Φέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα".

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ.Πέτσας έδωσε το στίγμα των μέτρων, λέγοντας:

"Τα μέτρα στήριξης θα είναι τέτοια, που να παρέχουν μια ομπρέλα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις σχέσεις εργασίας, αλλά και να δίνουν κίνητρο στις επιχειρήσεις, να πείθουν ότι θα κερδίσουν ανοίγοντας τα καταστήματά τους και να μην τα κρατήσουν κλειστά. Επομένως, έρχεται το σχέδιο της Κυβέρνησης, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, να άρει ένα επίπεδο αβεβαιότητας. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όπως έχουμε πει, σε σχέση με την πανδημία, αλλά ό,τι κάνουμε έχει ως γνώμονα την άρση πτυχών της αβεβαιότητας, ώστε να έχουν καλύτερη ορατότητα οι ενδιαφερόμενοι, είτε είναι επαγγελματίες του χώρου, είτε εργαζόμενοι. Θέλουμε να ξέρουν από τη στιγμή που θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας  τι τους ξημερώνει για τους επόμενους μήνες, που είναι τόσο κρίσιμοι, και για τον Τουρισμό και για την προβολή της χώρας, αλλά και για το Α.Ε.Π."

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση κρούσματος σε νησί, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και αν επιμένει η Ελλάδα στη διενέργεια τεστ, πριν φτάσουν οι τουρίστες ή προκρίνει άλλη μέθοδο. Η απάντηση:

"θα δείτε στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ότι έχει ληφθεί μέριμνα γι’ αυτό -και στο πλαίσιο υγειονομικών πρωτοκόλλων και στο πλαίσιο ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας-  για τα απομακρυσμένα μέρη, είτε  είναι μικρά, είτε μεγαλύτερα νησιά, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στον αυξημένο φόρτο που μπορεί να προκύψει. Θα δείτε, μέσα στο σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, όλες τις πτυχές, όχι μόνο τις υγειονομικές και τις ταξιδιωτικές, αλλά και τα θέματα που αφορούν την απασχόληση και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό".

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, o κ.Πέτσας είπε:

"Την περασμένη Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) υιοθέτησε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών του Μηχανισμού, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη-μέλη, σχετιζόμενους με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Εκκρεμούν, ωστόσο, ακόμη οι αποφάσεις που αφορούν στην ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος «SURE», από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Εκκρεμεί, επίσης, η δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εκκρεμεί και η συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα ζητά αυτό να είναι γενναίο, εμπροσθοβαρές, μεγάλης διάρκειας και ευέλικτο. Θα πρέπει να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά -κυρίως- κλάδους της οικονομίας και χώρες της Ένωσης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπενθυμίζεται ότι λήγει αύριο, 19 Μαΐου, η προθεσμία για όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οριστικοποιήσουν την αίτηση για χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι, μέχρι την Παρασκευή, είχε πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 34.058 δικαιούχων συνολικό ποσό 233,3 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν οριστικοποιήσει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης περισσότερες από 48.500 επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι θα συνεχιστεί και τον Μάιο η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις τους τελούν σε αναστολή για όσο διάστημα αυτό διαρκεί". 

Για την εστίαση

Για τη στήριξή των καταστημάτων εστίασης, όπως είπε, με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων