Η διαχείριση του πανικού το ίδιο σημαντική για τον τουρισμό με τον περιορισμό του κορωνοϊού

24-01-20 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Η αποφυγή του πανικού στον παγκόσμιο τουρισμό σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο η εξάπλωση του ίδιου του ιού, υπογραμμίζουν οι διεθνείς τουριστικοί φορείς.

Καθώς η κρίση κλιμακώνεται, με αεροδρόμια να κλείνουν και πτήσεις να ακυρώνονται, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (WTTC) δήλωσε οτι εάν οι περιπτώσεις προηγούμενων επιδημιών δεν έχουν γίνει μάθημα, η περίπτωση αυτή θα μπορούσε να έχει επιζήμιο και εκτεταμμένο οικονομικό αντίκτυπο στα ταξίδια και τον τουρισμό παγκοσμίως.

Η δήλωσε αυτή προέρχεται από την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του WTTC, Gloria Guevara, η οποία έχει διατελέσει υπουργός Τουρισμού του Μεξικό και είχε δει απο κοντά τα αποτελέσματα της εξάπλωσης του ιού της γρίπης H1N1 το Μεξικό το 2009, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Το WTTC ανακοίνωσε οτι στηρίζει τις ενέργειες της Κίνας να περιορίσει τις μετακινήσεις στις περιοχές που πλήττονται καθώς και με επιπλέον μέτρα στην Ασία-Ειρηνικό, την Ευρώπη και το Ην. Βασίλειο.

Ωστόσο, η κ. Guevara τονίζει οτι προηγούμενες περιπτώσεις μας έδειξαν οτι το κλείσιμο τω αεροδρομίων, οι ακυρώσεις πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έχουν συχνά μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο από την ίδια την επιδημία.

Η πιο αποτελεσματική διαχείριση μιας κρίσης απαιτεί γρήγορη ενεργοποίηση αποτελεσματικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης και μπορούμε να δούμε οτι στις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης του ιού η κινεζική κυβέρνηση ενήργησε ταχύτατα, δήλωσε η πρόεδρος του WTTC. Η γρήγορη, ακριβής και διαφανής επικοινωνία, συνέχισε, είναι επίσης κρίσιμης σημασίας προκειμένου να συγκρατείται ο πανικός και να εξομαλύνονται οικονομικές απώλειες.

Όπως τόνισε η κ. Guevara, αναλύουμε πολλές παγκόσμιες κρίσεις στον WTTC και προηγούμενες περιπτώσεις μας έδειξαν οτι οι οικονομικές απώλειες από τις επιδημίες μπορούν να αποφευχθούν μέσα από την αποτελεσματική χρήση διαδικασιών ετοιμότητας κρίσεων και διαχείρισης καθώς και μέσω της διαχείρισης του δημίσιου πανικού και τη λήψη λογικών αποφάσεων στα ταξίδια.

Η ανάλυση προηγούμενων εκτεταμμένων επιδημιών από ειδικούς του WTTC δείχνει οτι ο μέσος χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα όσον αφορά τον αριθμό επισκεπτών σε έναν προορισμό, είναι οι 19 μήνες, όμως με την κατάλληλη αντιμετώπιση και διαχείριση, το διάστημα αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί στους 10.

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023