Χωρίς στοχευμένα μέτρα, τα ξενοδοχεία της Αθήνας θα ξαναζήσουν την κρίση του παρελθόντος

17-07-19 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Χωρίς υποδομές και σωστή πολιτική δεν μπορεί να συντηρηθεί η τουριστική άνθηση της Αθήνας, που είδαμε τα τελευταία χρόνια, τονίζει στο Tornos News o Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού κ.Ευγένιος Βασιλικός.

Ήδη, από το χειμώνα και όλο το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα ξενοδοχεία της Αθήνας καταγράφουν πτώση στις πληρότητες και στα έσοδα, προκαλώντας προβληματισμό, καθώς πλέον υπάρχει υπερπροσφορά κλινών τόσο από τα νέα ξενοδοχεία όσο και από την έξαρση του φαινομένου της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών σε όλη την Αττική.

Ο κ.Βασιλικός εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσες και στοχευμένες κινήσεις, τα πέτρινα χρόνια που βίωσαν τα αθηναϊκα ξενοδοχεία μετά τους Ολυμπιακούς Αγωνες θα επανέλθουν με πολύ πιο σκληρό τρόπο.

Διαβάστε τη συνέντευξη...

Από το τέλος του ’18 άρχισε να φαίνεται μια πτώση στα αυξητικα νούμερα των προηγούμενων ετών και ήδη είχαμε αναφερθεί σαν ένωση στο ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στις προβλέψεις μας μετά την αισιοδοξία των τελευταίων ετών.

Οι λόγοι είναι πολλοί, αναφέρω ενδεικτικά: υπερπροσφορά τουριστικών κλινών, έλλειψη υποδομών, επανατοποθέτηση των ανταγωνιστών μας στην αγορά. 

Όντως το έχουμε ζήσει στο παρελθόν και υπάρχουν από τον περασμένο χειμώνα ήδη δείγματα ότι πάμε πάλι προς τα εκεί. Αρχίζω και πιστεύω ότι ζούμε ξανά τα μετά ολυμπιακά χρόνια, περιμέναμε ότι θα γίνουμε προορισμός, δεν υπήρξαν όμως ποτε οι υποδομές για να συντηρηθεί μια τέτοια ανάπτυξη. Επιπλέον σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν άνισο ανταγωνισμό που είναι αυτή η έξαρση. Εάν δεν δομήσουμε σωστά και σταθερά τη πολιτικη του τουρισμού για την πόλη θα το ξαναδούμε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Παράλληλα θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα ασφάλειας και καθαριότητας στην πόλη.

Δεν θα δούμε μόνο ξενοδοχειακές μονάδες να εξωθούνται στο περιθώριο, βλέπουμε ήδη κατοίκους να αναγκάζονται να φεύγουν από τα σπίτια στα οποία διέμεναν πολλά χρόνια γιατί λόγο αυτής της έξαρσης, έχουμε δει και από την έρευνα της Grand Thorton έχουν δημιουργηθεί κοινωνικές επιπτώσεις. 

Εάν δεν κινηθούμε άμεσα και πολύ στοχευμενα σίγουρα θα το ξαναδούμε, γιατί έχουμε αργήσει.

Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές για το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να υπάρχει παρακολουθηση και δίκαιη αντιμετώπιση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, γιατί πλέον αυτό το φαινόμενο στην Αθήνα σε μεγάλο ποσοστό είναι επάγγελμα και όχι περιστασιακο εισόδημα. Αποτελεί τη σύγχρονη μόδα, τη σύγχρονη τάση στην επιχειρηματικότητα, γι αυτό και θα πρέπει να μπουν οι σωστοί κανόνες.

Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση:

 Διαβάστε επίσης

Αρνητικές επιδόσεις για τα ξενοδοχεία της Αθήνας το α' εξάμηνο

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα