Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται πλέον νέο μοντέλο ανάπτυξης

06-06-19 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, πρέπει τώρα να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας και θα μεγενθύνει τα οφέλη του κλάδου, τόνισε ο Πρωθυπυργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το βράδυ (6/6/2019) στην ανοικτή συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, χρειάζεται η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και μεταρυθμισεις, που θα διαμορφώσουν το νέο μοντέλο των επόμενων ετών.

Ο κ.Τσίπρας εξύμνησε τον τουριστικό κλάδο και τους εκπροσώπους του, που κατάφεραν στα χρόνια της κρίσης να σταθούν όρθιοι και να πετύχουν την άνθηση των τουριστικών μεγεθών, που στήριξε την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

"Είστε η βαριά βιομηχανία της χώρας", είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι το 2018 η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας έφτασε στο εντυπωσιακό 30%.

Κάνοντας έναν απολογισμό στα χρόνια της δικής του κυβερνητικής θητείας, τόνισε ότι "από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή", αποδίδοντας, ωστόσο, τα εύσημα πρωτίστως στον ιδιωτικό τομέα για την επιτυχία αυτή. "Tο brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό", είπε.

Ο κ.Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι χάρη στην επιτυχία του ελληνικού τουρισμού άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας και των Ελλήνων στο εξωτερικό, που είχαν διαμορφώσει ξένοι παράγοντες με τις δηλώσεις τους (περί "τεμπέληδων" Ελλήνων και άλλων παρόμοιων σχολίων για τη χώρα μας)

"Η υπηρεσία του τουρισμού στην πατρίδα, είναι ότι χάλασαν τα σχέδια κάποιων στο εξωτερικό που με ιδιοτελή τρόπο προσπάθησαν να πείσουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα διαλυμένη, χωρίς υποδομές, χωρίς ασφάλεια, χωρίς σταθερότητα. Επιπλέον τροφοδότησε την εθνική προσπάθεια που διεξάγουμε από το 2015, να βγει η χώρα από τη στενωπό των μνημονίων", είπε, προσθέτοντας: "Η εικόνα της χώρας μας τσαλακώθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης και οι άνθρωποι της συκοφαντήθηκαν από τους υπερασπιστές της λιτότητας στην Ευρώπη. Αποδείχθηκε ότι αυτή η συνθήκη ήταν απλά ένα φτηνό κατασκεύασμα".

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανέφερε, το 2018 οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δισ., από 3,4 δισ. το 2017. Οι επενδύσεις σε νέες μονάδες και ανακαινίσες ξενοδοχείων έφτασαν στα 2,2 δισ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 46% έναντι του 2017.

Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας ανέλυσε τις κυβερνητικές δράσεις για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, λέγοντας ότι η κυβέρνση έχει εστιάσει σε 3 τομείς:

Το πολιτικό του μήνυμα, ενόψει των εκλογών, ήταν: "Ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος ό,τι και να συμβεί... Ο δρόμος της επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία θα μας συμπαρασύρει ξανά όλους προς τα κάτω, δεν έχει κλείσει πίσω μας οριστικά".  

 

 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ